Erişilebilirlik

ABD ile Çin Arasında Siber Gerginlik


Washington’daki yetkililer, federal memurların kişisel bilgilerinin çalındığı siber saldırıyla ilgili soruşturmayı da sürdürürken ABD, Çin’i siber saldırılara verdiği devlet desteği nedeniyle açık şekilde eleştirdi.

Maliye Bakanı Jack Lew bu yorumu, Çinli yetkililerle güvenlik ve ekonomi üzerine gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelerin ikinci gününde yaptı.

Lew, Çin hükümetinin destek verdiği siber saldırılardan derin endişe duyduklarını açıkladı.

Bakan Lew’in bu ayın başında milyonlarca federal hükümet memurunun kişisel bilgilerinin çalındığı siber saldırılardan bahsetmekten özellikle kaçındığı gözlemlendi.

Obama yönetimi, İnsan Kaynakları Dairesi’ne (OPM) yapılan dijital saldırının arkasında Çin hükümetinin olduğunu açıkça söylemekten kaçındı. Ancak, bazı yetkililer durumdan oldukça emin olduklarını söylüyor.

Pekinli yetkililerle bu hafta Washington’da yapılacak görüşmeler öncesinde Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, toplantılarda bu olayın “doğrudan” ele alınacağını söyledi. Ancak ne söyleneceği hakkında herhangi bir detay vermedi.

OPM’e yapılan siber saldırının ölçeği hakkındaki ayrıntılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. CNN televizyonuna konuşan FBI Direktörü James Comey, 18 milyona yakın eski, yeni ve gelecekte çalışacak federal çalışanın bilgisinin çalındığına inandığını söyledi.

Comey’in açıkladığı rakam, OPM’in daha önce yaptığı 4,2 milyon kişinin bilgisinin çalındığı açıklamadan çok daha yüksek. Yapılan açıklamaya göre, siber saldırıyı gerçekleştirenler ayrıca federal hükümet çalışanlarının son derece hassas bilgilerine de ulaşmış.

Çin hükümet yetkilileri, yapılan siber saldırılarla ilişkisinin bulunduğu iddialarını reddetti ve Amerikalı yetkilileri ve medyayı saldırganların kimlikleri hakkında dayanaksız tahmin yapmakla eleştirdi.

Devlet Müşaviri Yang Jiechi, Çin’in Amerika’yla siber suç konusunda “daha yakın çalışmaya hazır” olduğunu söyledi ve Pekin’in “uluslararası siber bilgi paylaşımını” desteklediğinin altını çizdi.

Amerika geçtiğimiz yıl, beş Çinli subayı Amerika’nın nükleer, metal ve yenilenebilir enerji şirketlerinin bilgisayarlarına girmek ve ticari sırlarını çalmakla suçlamıştı.

İddiayı reddeden Çinli yetkililer, ABD ile “siber suçlarla savaş” üzerine yapılması planlanan bir dizi görüşmeyi askıya almıştı. Görüşmeler halen askıda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG