Erişilebilirlik

ABD ile Afganistan Stratejik Ortaklık Anlaşmasına Vardı


Anlaşmayı parafe eden ABD Büyükelçisi Crocker, Ulusal Güvenlik danışmanı Spanta , Devlet Başkanı Karzai ile..
Anlaşmayı parafe eden ABD Büyükelçisi Crocker, Ulusal Güvenlik danışmanı Spanta , Devlet Başkanı Karzai ile..

Amerika ve Afganistan, uluslararası kuvvetlerin 2014 yılında çekilmesinden sonra ikili ilişkilerini düzenleyecek stratejik ortaklık anlaşmasına son şeklini verdi.

Devlet Başkanı Hamir karzai’nin bürosundan yapılan açıklamaya göre anlaşma taslağı Afgan Ulusal Güvenlik Danışmanı Rangin Dadfar Spanta ve ABD Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından parafe edildi. Açıklamada anlaşmanın Başkan Barack Obama ve Karzai’nin imzasına hazır olduğu belirtildi.

Spanta, belgenin Afganistan, bölge ve dünya güvenliği için güçlü bir temel oluşturduğunu söyledi. Büyükelçi Crocker da anlaşmanın iki eşit ve egemen ülke arasında uzun vadeli stratejik ortaklığı sağlamlaştıracağını belirtti. Anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadı.

Taraflar arasındaki görüşmeler ABD kontrolündeki Bagram cezaevinin Afganistan’a devri ve gece baskınları konusunda anlaşmaya varıldıktan sonra hızlanmıştı.

Gece baskınları Afgan hükümetiyle Amerikan ordusu arasında sürekli gerginlik kaynağı oluşturuyordu.

Anlaşma, baskınların Afgan kuvvetlerinin öncülüğünde yapılmasını öngörürken yerel yetkililere bunları veto etme hakkı veriyor.

Afgan yetkililer anlaşmayla yabancı kuvvetlerin gece operasyonlarında sadece destek rolü üstleneceğini ve bunların düzenlenebilmesi için Afgan yerel yetkililerinin izni gerekeceğini söylüyor.

Amerikalı yetkililer, Kabil ile Washington arasında varılan stratejik ortaklık anlaşmasını gelecek ay Chicago’da yapılacak NATO zirvesine yetiştirebileceklerini umuyor.

Bir NATO üssünde Kuran nüshalarının yakılması ve 17 Afgan köylüsünün bir Amerikan askeri tarafından öldürülmesi gibi olaylar Afganistan’da yabancı askerlerin varlığına duyulan hoşnutsuzluğu arttırmıştı.

XS
SM
MD
LG