Erişilebilirlik

ABD Hükümetinin Telekulak Yetkisi Yenilendi


ABD Hükümetinin Telekulak Yetkisi Yenilendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Linki indirmek için

ABD Hükümetinin Telekulak Yetkisi Yenilendi

Gizli yetkilere sahip Amerikan Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi, federal hükümetin Amerikalılar’ın telefon ve internet iletişim kayıtlarını toplama yetkisini uzattı.

Gizli program, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı Edward Snowden tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

Ulusal İstihbarat Dairesi başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin bu kayıtları toplama yetkisini yenilediği bildirildi. Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yetki süresi Cuma günü dolmuştu.Daire’nin Amerikan vatandaşlarının telefonlarını dinlemek için bu mahkemeden izin alması şart.

Edward Snowden’ın yurtdışına kaçarak açıkladığı program Amerika’da bireysel özgürlükler açısından büyük tartışmalara yol açtı. Ulusal Güvenlik Dairesi, telefon ve internet iletişim kayıtlarının toplanmasının terörle mücadele amaçlı yapıldığını savunuyor.

Ancak bazı Kongre üyeleri, bu programla ilgili kaygı duyduklarını açıkladıve yetki uzatma talebi kendi önlerine geldikleri zaman uzatmayacaklarının işaretini verdi.

Amerika, programı açıklayan Snowden’i yargılamak istiyor. Pasaportu iptal edilen eski istihbaratçı, halen Moskova havaalanının transit bölümünde mahsur bekliyor ve kendisine sığınma hakkı tanıyan ülkelere seyahat edemiyor. Öte yandan Snowden’ın Rusya’ya da sığınma başvurusu yapabileceği bildiriliyor, ancak bunun Washington ve Moskova arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirebileceği yorumları yapılıyor.

Terörle mücadelede ne kadar işe yaradı?

Kişilik haklarını savunan bir sivil toplum kuruluşu, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin son yedi yıldır vatandaşlarının telefon ve internet iletişimlerine ait kayıtları izlemesinin yasadışı olduğunu iddia ederek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Kamuoyu yoklamaları, Amerikalılar’ın bu konuda bölündüğünü gösteriyor. Amerika’nın Sesi’nden Carolyn Presutti, tartışmanın odak noktasında izlenen sivillerin terör soruşturmasıyla ne kadar ilgisi olup olmadığının yattığını bildiriyor.

Amerikan kamuoyu, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin terörle mücadele amacıyla telefon ve internet iletişimlerine ait kayıtları toplaması konusunda bölünmüş durumda.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, kamuoyunun görüşünde bir dönüşe işaret ediyor. Üç yıl önce Amerikalılar’ın büyük çoğunluğu terörle mücadele için atılan adımların kendi özel haklarından önemli olduğunu savunuyordu. Araştırmayı yürüten Peter Brown’a göre şimdi çoğunluk bunun özgürlüklere zarar verdiğini düşünüyor.

Ama başka araştırmalara göre Amerikalılar’ın yüzde 58 gibi bir çoğunluğu hala devletin telefon ve internet verilerini toplamasına destek veriyor. Burada sorulması gereken soru, toplanan bilgiler gerçekten terörle mücadelede mi kullanılıyor? Ayrıca devlet, konuşmaları ve yazışmaları izlemeye alıp cadı avına mı girişti?

Başkan’a tavsiyelerde bulunan bir hükümet komisyonunda da bu konu tartışıldı. Komisyon üyelerinden bazıları “İçerikler izlenmiyor. Toplananlar sadece üstveriler. Bu bir izleme değil, bunu izleme diye tanımlamak da doğru değil," diye konuşuyor.

American Enterprise Enstitüsü güvenlik uzmanı Gary Schmitt, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin operasyonuna destek veriyor. Schmitt, "Bu çok zor bir iş. Teröristlerin bir adım önünde olmak için çok büyük miktarda veri toplamak gerekiyor,” diyor

Anayasa Mahkemesi yolu

Sivil toplum kuruluşu Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi, artık telefon şirketi Verizon’dan tüm Amerikalılar’ın telefon kayıtları hakkında bilgi istemenin kişilik haklarına tecavüz olduğunu düşünüyor. Kuruluş, bu operasyonu durdurması için Amerika Anayasa Mahkemesi’ne sunulmak üzere imza kampanyası başlattı.

Kuruluşun avukatı Alan Butler, “Bizim burada savunduğumuz şey, telefon konuşma kayıtları toplanan her Amerikalı’nın yürütülen soruşturmayla ilgisi olmadığı yönünde” diyor.

Anayasa Mahkemesi’nin davayı görüp görmeyeceği bilinmiyor. Bu arada Amerikalılar, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin kendilerini izlerken sınırı aşıp aşmadığını tartışmaya devam edecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG