Erişilebilirlik

ABD Hükümetinin Kapanması Üçüncü Gününde


Barack Obama Kongre'ye hükümeti yeniden açma çağrısında bulundu.
Barack Obama Kongre'ye hükümeti yeniden açma çağrısında bulundu.
Amerika’da hükümetin kapanması üçüncü gününe girerken bir uzlaşma belirtisi hala görünmüyor.

Başkan Barack Obama’nın federal hükümetin yeniden açılmasının yollarını görüşmek üzere Kongre’deki iki partinin liderleriyle yaptığı görüşmeden sonuç alınamadı. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili liderleri, dün akşam Beyaz Saray’da bir saati aşkın bir süre Başkan Obama’yla görüştü. Basına kapalı görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer, kapanmaya son verecek bütçe yasasını geçirmek için Obama’nın çıkarılmasında büyük çaba sarf ettiği Sağlık Reformu’nu ertelemeye çalışıyor. Ancak Obama ve Demokrat Partililer bu konuda geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Boehner’e çağrı: ‘Genel Kurul’da Oya Sun’

Başkan Obama, Kongre’ye federal hükümeti yeniden açarak yüzbinlerce kişinin işlerine geri dönmelerini sağlaması, bu şekilde devletle iş yapan binlerce şirketin de kurtarılması çağrısında bulundu.

Washington yakınlarındaki Rockville’de bir konuşma yapan Başkan Obama, Cumhuriyetçiler’in ertelemek istediği Sağlık Reformu’na dikkati çekerek, “Bu konuda pazarlık yapamam, Amerikan halkı siyasi oyunların piyonu olamaz” diye konuştu, hükümeti işler halde tutabilmek için kimseye fidye ödemeyeceğini söyledi. Obama Kongre’nin üstüne düşen temel işi fidye karşılığında yapamayacağını belirtti.

Obama, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı John Boehner’dan bütçe yasasını Genel Kurul’da Sağlık Reformu koşulunu eklemeden derhal oya sunmasını istedi. Temsilciler Meclisi’ndeki 200 Demokrat Partili üyenin yanı sıra en az 17 Cumhuriyetçi Partili üye bütçeyi düz haliyle onaylayacaklarını söylüyor. Bu da yasanın Temsilciler Meclisi’nden geçmesini sağlayabilir. Bütçenin Sağlık Reformu koşulu olmadan bugün genel kurul oyuna sunulsa geçeceğini ve federal hükümetin tekrar faaliyetlerine başlayacağını savunan Obama, John Boehner’ın böyle bir riski göze alamayacağını, çünkü partisi içindeki ‘aşırı görüşlüleri’ kızdırmaktan korktuğunu söyledi.

Dün Beyaz Saray’daki görüşmeden çıkan Boehner, Obama’nın anlaşmaya yanaşmadığını savunmuştu. Boehner, kendisinin Başkan’a Sağlık Reformu yasasının ‘adil olup olmadığı’ konusunda tartışmak istediğini söylediğini belirtti.

1 Ekim tarihinden itibaren harcama yetkisi kalmayan Amerikan federal hükümeti, büyük ölçüde faaliyetlerini durdurdu ve yüzbinlerce çalışanını zorunlu ücretsiz izne gönderdi.

Dünkü toplantıya katılan Senato Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid, Cumhuriyetçi Parti’yle her konuyu görüşmeye hazır olduklarını, ama bunun için bütçe yasasının onaylanması ve federal hükümetin yeniden açılması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de, Obama yönetiminin her konuyu görüşmeye hazır olduğunu, ama bunun hükümetin kapalı tutulduğu ortamda gerçekleşmeyeceğini ve pazarlıkların da özellikle borçlanma tavanının arttırılması konusuna bağlanamayacağını söyledi.

Asıl kıyamet 17 Ekim’de kopacak

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa, görüşmenin yararlı olduğu ve Başkan’ın bu görüşmenin gerçekleşmesinden memnun olduğu bildirildi. Ancak görüşmeden önce CNBC televizyonuna açıklama yapan Obama, Cumhuriyetçiler’e yeterince ödün verdiğini, artık bundan yorulduğunu ve federal hükümeti kapatmanın gereksiz olduğunu söyledi.

Obama artık her iki partiden aşırı görüşlülere ödün vererek devleti yönetmeyeceğini savundu, Temsilciler Meclisi’nden bütçeyi onaylamak için sağlık reformu koşulunu kaldırmasını istedi.

CNBC kanalı ekonomik konulara ağırlık veren bir kanal olmasından dolayı, Obama bu kesime de özel bir çağrıda bulundu: “Bu kez kaygılanması gereken Wall Street” dedi. Çay Partisi’ni ima eden Obama, “Küçük bir siyasi grup Amerika’yı iflasa zorluyorsa, ciddi bir sorun yaşıyoruz” dedi.

Beyaz Saray ve Kongre daha bütçe konusunda anlaşamamışken, bu kez Amerika’nın önüdne borçlanma tavanının arttırılması gibi bir sorun var. Kongre, hükümetin borçlanma limitini arttırmazsa, Amerika mevcut ödemelerini yapamayacak, bu da hem zaten toparlanmakta olan Amerikan ekonomisi açısından, hem de bundan doğrudan etkilenecek dünya ekonomisi açısından ciddi bir sorun oluşturuyor.

Kıdemli Cumhuriyetçiler, sosyal yardım programları ve vergi yasasının yeniden görüşmeye alınması durumunda 17 Ekim’den önce bir anlaşmaya varabileceklerini söylüyorlar. Ancak Demokratlar bunu şantaj diye niteliyor.

Sağlık Reformu yürürlükte

‘Obamacare’ adıyla bilinen Sağlık Reformu, Cumhuriyetçiler’in aksi yönde çabalarına rağmen Salı günü yürürlüğe girdi. Reform, sağlık sigortası olmayan yaklaşık 50 milyon Amerikalı’ya, devlet tarafından sübvanse edilmiş seçenekler sunacak. İki gün içinde yeni sistem için 5 milyona yakın başvuru alındı.

Uzmanlar, iki haftayı aşan kapanmanın Amerikan ekonomisinin durgunlaşmasına, turizm gelirlerinin azalmasına ve ücretsiz izne çıkarılan kamu personelinin de tüketim masraflarının düşmesine yol açacağını söylüyor. 3-4 hafta sürecek kapanmanın hükümete 55 milyar dolar zarara mal olabileceği de belirtiliyor.

Öte yandan son yapılan bir kamuoyu yoklaması Amerikan halkının yüzde 72’sinin hükümetin kapanmasına karşı olduğunu ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG