Erişilebilirlik

'ABD Hükümeti Snowden'la Pazarlığa Hazır'


ABD Adalet Bakanı Eric Holder
ABD Adalet Bakanı Eric Holder

Adalet Bakanı Eric Holder, NSA'in gizli izleme programının ayrıntılarını açığa çıkaran eski çalışanı Edward Snowden’ın yargılanması durumunda cezasının hafifletilmesi için pazarlık görüşmelerine açık olduğunu bildirdi

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin gizli izleme programının ayrıntılarını açığa çıkaran eski çalışanı Edward Snowden’ın yargılanması durumunda cezasının hafifletilmesi için pazarlık görüşmelerine açık olduğunu bildirdi.

MSNBC televizyonuna konuşan Adalet Bakanı Holder, Snowden’ın her koşulda yasaları çiğnediğini ve bundan sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Halen Rusya’da bulunan Snowden için Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bir yıllığına kendisine sığınma hakkı tanımıştı. Ancak Amerikalı yetkililer, eski istihbarat çalışanının ülkesine dönüp yargı önüne çıkmasını bekliyor.

Adalet Bakanı Holder, avukatlarının Snowden’ın suçunu kabullenmesi yönünde girişimde bulunması durumunda, kendisinin de yargılama sonunda Snowden’ın alacağı olası cezanın hafifletilmesi konusunda bu avukatlarla görüşmelere açık olacağını bildirdi.

Bir internet sohbetine katılan Edward Snowden ise ülkesine geri dönmesinin hem kendisi, hem de Amerikan hükümeti açısından en iyi çözüm olacağını vurgulamakla birlikte, devlete çalıştığı için “ihbarcılar” için sağlanan yasal korumanın kendisine sağlanmamasına dikkati çekti.

Edward Snowden halen Rusya'da yaşıyor
Edward Snowden halen Rusya'da yaşıyor
Amerika Adalet Bakanlığı, eski NSA çalışanı hakkında devlet belgelerini çalmak ve casusluk iddialarıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Edward Snowden, NSA’de sözleşmeli personel olarak görev yaparken, kurumun terörle mücadele kisvesi altında milyonlarca Amerikan vatandaşının telefon ve internet iletişimlerine ait verileri gizlice topladığını açığa çıkarmıştı. Söz konusu veriler, görüşmelerin içerikleri değil ama ‘üstveri’ diye adlandırılan ve görüşmelerin kimler arasında, hangi tarihte ve saatte, ne kadar süre içinde geçtiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyan bilgilerden ibaret.

28 yaşındaki Amerikalı eski istihbarat çalışanı, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve kamuoyunun Amerikan devletinin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmaya hakkı olduğunu savunuyor.

Bu suçlamalar yalnızca Edward Snowden tarafından yapılmıyor. Amerikan devletine ait bağımsız bir komisyon da, federal devlete ait bir kurumun vatandaşlarına ait bu denli büyük miktarlarda bilgi toplamasının yasal olmadığına ve topladığı bilgileri imha etmesi gerektiğine hükmetti. Özel Hayatın ve Sivil Özgürlüklerin Korunmasını İzleme Kurulu, NSA’in gizli izleme operasyonunun geçerli yasal bir temele sahip olmadığını, hem özel hayatın gizliliğine hem de sivil özgürlüklere yönelik ciddi tehditler oluşturduğunu savunuyor.

Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı istihbarat skandalı bir nebze de olsun meyve vermiş durumda. NSA’in gizli izleme programını kabullenen Başkan Barack Obama, bilgilerin Mart ayı sonunda Kongre’yle temaslar sonucu kurulacak özel bir yapı bünyesinde toplanması gerektiğini söyledi. Obama ayrıca Amerika’nın yabancı liderlerin telefon görüşmelerini bir daha izlemeyeceği sözü verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG