Erişilebilirlik

ABD Güvenlik Danışmanı Jones'dan İran Uyarısı


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, geçenlerde Washington’da yaptığı konuşmada İran’ın nükleer silah ve bunları kullanma araçlarına sahip olmasını önleme çabalarını günümüzün en çetin sorunlarından biri olarak tanımladı. General Jones, Başkan Barack Obama’nın Tahran hükümetine geçen yıl yaptığı sürekli diyalog çağrılarına rağmen İran’ın, sorunları yapıcı biçimde çözmek istediğini gösteren hiçbir işaret göstermediğini söyledi.

General Jones ”Başta kabul ettikten sonra Tahran Araştırma Reaktörü önerisini reddettiler. Nükleer programlarını Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi artı Almanya ile görüşmeyi reddettiler. Gizli bir zenginleştirme tesisi inşaatının ortaya çıkması İran’ın Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasının yükümlülüklerini ihlal etteğini gösterdi ve İran’ın niyetleri konusundaki kuşkuları arttırdı. İran son zamanlarda uranyumunu zenginleştirme düzeyini yüzde 20’ye çıkardı. Bütün bunların yanısıra İran kendi vatandaşlarını acımasızca ezmeye, kendilerini serbestçe ifade etmelerini ve kendi geleceklerini tayin etmelerini öngören evrensel haklarını yasaklamaya devam etti” şeklinde konuştu.

General Jones ”Bunlar sorumlu bir uluslararası aktörün davranışları, barışcı bir diplomasiye istekli ve hazır bir ortakla yeni bir ilişki kurmaya kararlı bir hükümetin eylemleri değildir” dedi.

General Jones, “İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası yükümlülüklerini sürekli ihlal etmesi ve terörizme destek vermesi önemli bölgesel ve küresel bir tehdit oluşturuyor. Nükleer silahlara sahip bir İran, Orta Doğu’nun yapısını değiştirir, nükleer silah yarışı başlatır, yerel uyuşmazlıklar çıkma ihtimali ve tehlikesini arttırır, küresel silahsızlanma rejimine öldürücü darbe indirir, Amarika ve müttefiklerini tehdit eden teröristleri cesaretlendirir” şeklinde konuştu.

Jones, Amerika ve müttefiklerinin İran’ın uluslarararası yükümlülüklerini yerine getirmemesinin bedelini ödetmek için aktif biçimde çalıştıklarını söyledi. Bu çalışmalar içinde İran’a ek yaptırımlar öngören yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı da bulunuyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı General Jones” İran hükümeti uluslararası topluluğa sürekli meydan okumanın ciddi sonuçlarını görmelidir. İran’ın doğru karar alacağını ve nükleer programı konusunda uluslararası topluluğun güvenini kazanmak için hareket edeceğini umuyoruz. Ama Başkan Barack Obama’nın açıkça söylediği gibi Amerika İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemeye kararlıdır” dedi.

XS
SM
MD
LG