Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı: Türkiye-İsrail İlişkileri Kritik Öneme Sahip


Oramiral Mike Mullen Washington'da Yabancı Basın Mensupları Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Oramiral Mike Mullen Washington'da Yabancı Basın Mensupları Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken

Amerika Genelkurmay Başkanı, Türkiye, İsrail ve ülkesi arasındaki ilişkilerin bölge açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Oramiral Mike Mullen, bir gazetecinin Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmemesi durumunda bunun bölgeye etkilerinin ne olacağı yönündeki soruyu yanıtladı. Bir süre önce bazı ülkeleri ziyaret eden Mullen, geçen hafta bu ziyaret çerçevesinde İsrail’e de uğradığını ve bu ülkenin Türkiye’yle arasındaki çetin sorunları düzeltme ve ilişkileri güçlendirme yönünde çaba ve isteklilik gösterdiğini söyledi. İsrail yönetimi tarafından da kendisine bu ilişkileri geliştirme yönünde güvence verildiğini belirten Mullen, Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin olmadığı ve gelecekte de var olmayacağı yönünde izlenim edinmediğini kaydetti.

30 Eylül’de emekli olup görevini Amerika Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Martin Dempsey’e devretmesi beklenen Oramiral Mullen, Türk hükümetiyle gerek NATO, gerekse ikili düzeyde birçok alanda işbirliği yürüttüklerini hatırlattı. Türkiye’yi “NATO’nun kritik bir müttefiki” olarak tanımlayan Mullen, bu görüşün hem askeri hem de sivil alanda, ikili düzeyde geçerli olduğunu da vurguladı. Amerika ve Türkiye’nin uzun zamandır dost ve müttefik ülkeler olduğunun altını çizen Oramiral Mullen, ilişkilerin bu düzeyde değişen ortamların ışığında da sürdürülmesi gerektiğini savundu.

Türkiye’nin Afganistan’daki katkılarını öven Amerika Genelkurmay Başkanı, Ankara ve Washington’un Irak konusunda da işbirliği yaptığını hatırlattı.

Oramiral Mike Mullen ayrıca PKK’yla mücadele de dahil, Türkiye ve Amerika arasındaki işbirliği bağlamında uzun zamandır bir dizi destek mekanizması kurulu olduğuna dikkati çekti.


XS
SM
MD
LG