Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey Irak'ta


Orgeneral Dempsey, Irak Savunma Bakanlığı'nda, Savunma Bakanı Halit el Ubeydi'yle
Orgeneral Dempsey, Irak Savunma Bakanlığı'nda, Savunma Bakanı Halit el Ubeydi'yle

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, IŞİD’le mücadeleyi genişletme planının bir sonraki aşamasını görüşmek amacıyla sürpriz bir kararla Irak’a gitti.

Orgeneral Dempsey, Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi’yle bir araya geldi.

Bir Iraklı sözcü, Başbakan İbadi’nin Amerika’yla IŞİD’le mücadele konusunda yakın askeri işbirliği yapmak istediklerini, ama muharip asker beklemediklerini söyledi.

Dempsey'nin Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'nde bir grup Amerikan deniz piyadesiyle bir araya geldikten sonra Erbil'e geçerek Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yle görüştü. Orgeneral Dempsey, IŞİD'le mücadele stratejisinin açıklanmasından bu yana ilk kez Irak'ı ziyaret ediyor.

Öte yandan Irak ordusu, Beyci yakınlarında ülkenin en büyük rafinerisini IŞİD militanlarından geri aldı. Ordu Beyci'yi de dün ele geçirmişti. Beyci bu yılın başlarından bu yana IŞİD'in elindeydi.

Orgeneral Dempsey, geçenlerde yaptığı bir açıklamada, Musul ve diğer bölgelerde Irak ordusuyla birlikte savaşmak üzere “mütevazı” miktarda Amerikan askeri gönderme olasılığını düşündüklerini açıklamıştı.

Başkan Barack Obama, geçen hafta Irak’a bin 500 asker daha gönderilmesini onaylamıştı. Beyaz Saray askerlerin muharip görev üstlenmeyeceğini, Irak ve Kürt birliklerine danışmanlık yapacağını bildirdi.

Obama ayrıca Kongre’den IŞİD’le mücadele kapsamında 5 milyar 600 milyon dolar ödenek isteyecek. Bu miktarın 1 milyar 600 milyon doları Iraklı güçlere eğitim ve teçhizat sağlanmasından kullanılacak.

Amerika öncülüğündeki koalisyon, Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine neredeyse her gün hava saldırıları düzenliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG