Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı Adayı Senato'da


Org. Joseph Dunford
Org. Joseph Dunford

Amerika’nın yeni Genelkurmay Başkanı adayı, Rusya ve Çin’in Amerika’nın güvenliğine karşı en önemli iki tehdit olduğunu savundu.

Orgeneral Martin Dempsey’in yerine Genelkurmay Başkanı olarak aday gösterilen Orgeneral Joseph Dunford, selefiyle birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Deniz Piyade Orgeneral Dunford, Rusya’nın Amerika’nın ulusal güvenliğine en büyük tehlikeyi oluşturduğunu söyledi. Dunford ayrıca, Rusya’nın tutumunun “endişe verici” olduğunun altını çizdi.

‘Amerika Ukrayna’ya silah yardımı yapmalı mı’ sorusuna Dunford, askeri açıdan bakıldığında bunun “makul” bir cevap olacağını söyledi.

Dunford, bu yardımın olmadığı takdirde, Ukraynalıların kendilerini Moskova yanlısı ayrılıkçılara ve Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı korumasının mümkün olamayacağını da sözlerine ekledi.

Vladimir Putin’in Rusyası’nın Ukrayna’ya saldırılarının devam ettirdiğini söyleyen Komisyon Başkanı Arizona Senatörü John McCain, “Rusya ordusu ve teçhizatıyla neo-emperyalist kampanya yürütüp Ukrayna hükümetini ve bağımsızlığını yıkmaya çalışırken Amerika, Ukrayna’ya kendisini savunması için hak ettiği silahları vermeyi reddediyor” diye konuştu.

Moskova’nın Kırım Yarımadasını ilhak etmesi ve Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları desteklemesiyle, Rusya’nın Batı ile olan ilişkisi Soğuk Savaş sonrasındaki en düşük düzeye indi. Amerika ve Avrupa Birliği, Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamaya başlasa da, Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapılmadı.

Orgeneral Dunford, Çin’i ise ABD ulusal güvenliğine karşı ikinci tehdit olarak niteledi. Dunford, Çin’i aslında bir düşman olarak görmemekle birlikte bir asker olarak bu ülkenin savaş yeteneğini ABD’yle kıyaslamayı sorumluluk saydığını söyledi.

Dunford ayrıca Genelkurmay Başkanı olarak onay almadan önce Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun ulusal güvenlik hakkında sorduğu sorulara yazılı yanıt verdi. Bu yanıtlar içerisinde Amerika’nın savunma alanında yaptığı reformlardan askeri stratejisine kadar birçok konu bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG