Erişilebilirlik

ABD 'Fidye Pazarlığı' Politikasını Değiştiriyor


Başkan Barack Obama, fidye karşılığı adam kaçıran örgütlerle yapılacak müzakerelerle ilgili politikalarının kapsamlı reformdan geçirilmesini istedi. Başkan Obama, başka ülkelerde teröristlerce tutsak alınan vatandaşlarını kurtarmak için de Amerika’nın “ulusal gücünün tüm imkanlarını” kullanacağı sözü verdi.

Amerika normalde teröristlerle fidye pazarlığı yapmıyor. Amerikan devleti ayrıca, rehin yakınlarını kurtarmak için teröristlerle bireysel fidye pazarlığına giren vatandaşlarını cezalandırma yetkisine sahip. Ancak Beyaz Saray’da bir açıklama yapan Obama, bu yetkiyi kaldırdı ve bundan böyle teröristlerle bireysel fidye pazarlığına girenlerin cezalandırılmayacağını söyledi.

ABD’nin rehine politikası üzerine yürütülen altı aylık incelemeyi değerlendiren Obama, “daha fazlasını yapmalıyız” diye konuştu. Başkan hükümetin fidyecilere herhangi bir taviz vermeyeceğini ve adam kaçıranlara fidye ödenmesine hala karşı olduğunu söyledi.

Başkan Obama, Amerikan hükümetinin, vatandaşlarını kaçırıp rehin tutan terörist gruplara herhangi bir ödün vermeyeceğini ve fidye ödemeyeceğini söylerken, bu konunun kamuoyunda tartışmaya açılabileceğine dikkati çekti. Obama “Özellikle rehin yakınları için bu son derece zor ve duygusal bir konu” dedi.

Başkan Obama ayrıca mevcut politikanın fidyecilerle yapılacak müzakerelere engel olmadığını belirtti.

Obama, “mevcut politikamız, vatandaşlarımızı kaçıranlarla görüşme yapmamızı, ya da rehine ailelerinin ve ailelere yardım eden üçüncü bir tarafın görüşme yapmasını engellemiyor. Hükümet rehin yakınlarına, ya da bu irtibatı sağlayan özel girişimcilere gerekli yardımı da sağlayabilir” diye konuştu.

30’dan fazla Amerikan vatandaşı diğer ülkelerde rehin tutuluyor. Obama yönetimi, 11 Eylül 2001’den bu yana terörist örgütlerce veya korsanlarca kaçırılan Amerikalı vatandaşların toplam sayısını 80 olarak açıkladı.

Federal hükümetin, kaçırılan yakınlarının kurtarılması için para ödemeye çalışan ve ödeyen aileleri, dava açmakla tehdit etme politikası, rehine aileleri ve yakınları tarafından sert bir dille eleştiriliyordu.

Son yıllarda Ortadoğu’da, aralarında IŞİD militanları tarafından başları kesilen Amerikalı gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda Amerikan vatandaşı öldürüldü.

Bazı Avrupa devletlerinin aksine, fidye vermenin adam kaçırmayı teşvik ettiğini ve militanlara maddi yardıma dönüştüğünü savunan ABD hükümeti, bu politikasında ısrarlı.

Bununla birlikte Amerikan hükümeti, Guantanamo’da tutulan beş Taleban militanını, 5 yıldır Afganistan’da rehin tutulan Amerikalı Çavuş Bowe Bergdahl’ın serbest bırakılması için takas etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG