Erişilebilirlik

Esat'ın Yeniden Seçilmesi Ne Anlama Geliyor?


Esat'ın Yeniden Seçilmesi Ne Anlama Geliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat iç savaşın yıktığı ülkesinin hükümet kontrolundaki bölgelerinde yapılan seçimi büyük farkla kazandı. Bu, Esat‘ın müttefikleri ve karşıtları açısından ne anlama geliyor?

Amerikalı yetkililer Esat’ın yeniden seçilmesini bir güldürü gözüyle bakarak ciddiye almıyor. Ancak Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann’a göre seçim Esat açısından mücadelenin sertleşeceği sinyali veriyor: “Karşımızda katılaşacak, meşruluğunda ısrar edecek bir Suriye rejimi var. Bu görüş Rusya, Çin, İran ve Esat rejimini destekleyen diğer ülkeler tarafından da benimsenecek. Sonuçta görüş ayrılıklarını azaltma ve soruna müzakereler yoluyla çözüm bulma fırsatı önemli ölçüde zayıflayacak.”

İran, seçimlerde Esat’a verdiği desteği göstermek için gözlemciler gönderdi.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaeddin Borujerdi seçimi şöyle değerlendiriyor: “Suriye halkı bu seçime tümüyle özgür olarak katıldı. Gerçekleri tahrif etmeyi amaçlayan yabancı ve bölgesel kampanyalar Suriye halkının kendi hükümetini seçme hakkını kullanmasını önlemeyi başaramadı.”

Amerikalı eski büyükelçi Adam Ereli seçimin İran’ın bölgesel konumunu güçlendirmesine yardım ettiği görüşünde: “Bu nedenle İran Suriye’de aktif. Bu bir savunma girişimi. Başka bir deyişle müttefikinizi iktidarda tutarak hasımlarınıza rejim değişikliği fırsatı vermiyorsunuz. Ama bu İran’ın bölgesel nüfuzunu da arttırıyor.”

Amerika’nın eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Esat’ın güçlenmesinin başarısız Amerikan politikasının sonucu olduğunu söylüyor: “Suriyeli ılımlı muhaliflere baştan silah ve diğer malzeme yardımı yapmamız gerekirdi. Bunu birkaç yıl önce yapsaydık, silah sevkini arttırsaydık şimdi kazanan taraf görünen el-Kaide grupları ılımlılara karşı duramazdı.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf Obama yönetiminin muhalefete desteği arttırdığını söylüyor: “Büyükelçi Ford gibi düşkırıklığını dile getiren bir çok insan var. Çok karmaşık bir durum. Kolay yanıt bulmak zor. Devamlı desteğimizi arttırma yolları arıyoruz. Sürekli tarafları görüşme masasına getirme yollarına bakıyoruz.”

Ancak uzman Heydemann seçimin kendisine kazandırdığı yeni güçle Esat’ı ciddi bir askeri tehdit olmadan görüşme masasına oturtmanın daha da zorlaştığı görüşünde: “Eğer rejim askeri açıdan kazandığını, ayakta kalmayı başardığını düşünür, İran ve Rusya’nın desteği, Hizbullah’ın katılımı sayesinde muhalefeti artık bir tehdit olarak görmezse masaya oturma gereği duymaz.”

Heydemann Obama yönetiminin elinde silahlı muhalefete askeri desteği arttırma fırsatı olduğunu, bununla Esat’ı görüş değiştirmeye zorlayabileceğini, ancak bugüne kadar bunu yapmaktan kaçındığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG