Erişilebilirlik

ABD Esad'ın Konuşmasını Beğenmedi


Amerika, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ulusal uzlaşma çağrısını gerçekçi bulmadığını ve Esad’ın, iktidarı elinden bırakmama çabasının bir parçası olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Esad’ın dünkü konuşmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, Esad’ın meşruluğunu yitirdiğini söyledi. Nuland, Esad’a görevden ayrılması çağrısını yineledi. Sözcü, Esad’ın diyalog önerdiği sırada, Şam hükümetinin kasıtlı olarak mezhep ayrılıklarını körüklediğini ve halkını öldürmeye devam ettiğini söyledi.

Beşar Esad Haziran ayından bu yana yaptığı ilk konuşmada siyasi çözüm istedi. Şam Operası’nda taraftarlarına seslenen Esad, Suriye’nin düşmanlarla savaştığını söyledi ancak halk ayaklanmasına değinmedi.

Esad, Batılı ülkelerden ve bölgesel liderlerden Suriyeli isyancılara para ve silah yardımlarını durdurmalarını da istedi. Suriye lideri, isyancıları El Kaide’ye bağlı teröristler olarak tanımladı ve ülkeyi parçalamak istediklerini kaydetti.

Davutoğlu’ndan boş vaat değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın konuşmasında boş vaatlerini tekrarladığını belirterek ülkede hızla bir geçiş dönemi başlatılması çağrısında bulundu. Esad’ın Türk hükümetine ilettiği eski sözleri tekrarladığını söyleyen Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı’nın artık halkını temsil yetkisi kalmadığını ve sözlerinin ikna gücünü kaybettiğini de vurguladı. Davutoğlu, Suriye halkının temsilcileriyle masaya oturarak ülkede hızla bir geçiş dönemi gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Muhalefetin koşulu: “Esad gitsin”

Siyasi muhalifler, görüşmelere başlamak için Esad’ın görevden ayrılmasını şart koşuyor. Esad karşıtları Suriye liderinin siyasi taviz önerisini de “çok az ve çok geç” bir teklif olarak değerlendiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG