Erişilebilirlik

ABD Esad Sonrasını Planlıyor


ABD Esad Sonrasını Planlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Linki indirmek için
Amerikalı yetkililer, Suriye’de Esad rejiminin çökmesi ihtimaline karşı düzenli olarak toplanıyor ve seçenekleri değerlendiriyor. Ülkede çatışmalar olanca şiddetiyle devam ederken, dünya liderleri de Şam hükümetini kimyasal silah kullanmama konusunda uyarıyor

Suriye’de isyancılarla ordu arasındaki çatışmalar arttıkça Amerikalı yetkililer de, Beşar Esad rejiminin düşmesi olasılığına karşı neler yapılması gerektiğini görüşüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland beklentileri şöyle açıklıyor: “Seçimler yapılıncaya kadar geçici bir yönetim olmalı. Tüm destek bu geçici yönetime verilmeli. Ayrıca bu geçiş döneminde özel güvenlik önlemleri oluşturulmalı ve tüm taraflar, halkın tamamının güvenliğinden sorumlu olmalı..”

Şam hükümeti bu silahları dış işgalcilere karşı kullanmakla tehdit etmiş, bunun ardından Başkan Obama Esad rejimini uyarmıştı: “Rejimin kimyasal silah stoklarını göz önüne alırsak, Esad ve çevresindekilere tüm dünyanın onları izlediğini, bu silahları kullanmak gibi trajik bir hataya düştüklerinde Amerika ve uluslararası toplumun onları bundan sorumlu tutacağını hatırlatmak isterim.”

Amerika, Suriyeli isyancılara silah verme çağrılarını reddetse de onlara muhaBere teçhizatı sağlıyor.

Uzmanlar, Amerika’nın isyancıların muharebe yeteneklerini geliştirme zamanının geldiği görüşünde.

Amerika Barış Enstitüsü’nden Steven Heydemann bu görüşü savunanlardan biri: “Bu çatışmalar uzun süre devam ettikçe, aşırı görüşlere yönelmeler de artacak ve derinleşecektir. Bu durum Amerika’nın, çatışmaların süresini kısaltacak şekilde devreye girmesini teşvik edecek bir durum olmalı.”

Yüz bini aşkın Suriyeli çatışmalar yüzünden ülkeden kaçtı. Amerika bu kişilerin güvenliğinin sağlanması için Suriye’nin komşularıyla temaslarını arttırdı.

Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, isyancıların işine yarayacak bilgi toplama çabalarını arttırdı.

Amerika aynı zamanda başka ülkelerin Suriye’deki El Kaide’yle bağlantılı savaşçılara da silah vermesini önlemeye çalışıyor.

Steven Heydemann, kimsenin durumu kontrol edemediğini, herkesin serbestçe hareket edebildiğini söylüyor: “Bence bu tehlikeli bir gidişat. Amerika durumu kontrol altına almak için daha fazla adım atmalı. Buna değer.”

Muhalefet grupları, Amerika’ya Suriye içinde bir güvenli bölge oluşturması çağrısı yapıyor.

Suriye Ulusal Konseyi’nden Rıdvan Ziyade de bu görüşte: “Ülke içinde bir güvenlik bölgesi, Suriyeliler için bir öncelik. Kimse sizden asker ve askeri müdahale beklemiyor.”

Amerikalı yetkililer, bu tarz güvenli bölgelerin, Suriyeli muhalefete, rejime karşı mücadelelerinde önemli üs sağlayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG