Erişilebilirlik

ABD: 'Erdoğan'ın Sözleri İncitici'


Jen Psaki
Jen Psaki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye hava saldırılarından sonra kara harekatı başlatan İsrail’i 'sistematik soykırımla' suçlayan ifadeleri, Washington’da tepkiye yol açtı. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Erdoğan’ın ifadelerinin incitici ve yanlış' olduğunu söyledi

Günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jen Psaki, “Kesinlikle bu ifadeleri incitici ve yanlış buluyoruz. Elbette bu tarz kışkırtıcı söylem yardımcı değil ve dikkatleri acilen ateşkes sağlama yönündeki çabalardan uzaklaştırıyor” diye konuştu.

Amerika’nın rahatsızlığının Obama yönetimi tarafından Erdoğan’a ya da Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na iletilip iletilmediği sorulan Psaki, böyle bir şeyden haberi olmadığını ama araştıracağını söyledi.

Erdoğan’ın bu “sert” ifadeleriyle İsrail ve Gazze arasında ateşkes sağlamak için arabuluculuk şansını tepip tepmediği sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, “Bölgede Türkiye de dahil tüm ülkelere, en verimli rolü Mısır’ın ateşkes önerisine destek vererek üstlenebileceklerini söylüyoruz. Yapılan yorumlar ya da atılan adımlarla ilgili kaygılarımız varsa, NATO müttefiki dahi olsalar, bu kaygılarımızı iletmekten asla çekinmeyiz” diye konuştu.

Psaki Erdoğan’ın açıklamalarının ateşkes çabalarına “yardımcı olmadığını” vurgulasa da, her ülkenin bölgede oynayabileceği bir rolün bulunduğunu söyledi.

Erdoğan’ın dünkü Bursa mitinginde “Haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız” sözlerini değerlendirmekten kaçınan Psaki, “Bu Amerika'nın yürüttüğü bir çaba değil demek, daha doğru olur” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Jen Psaki, Başkan Barack Obama’nın bölgedeki tüm ortaklarıyla görüştüğünü ve herkesi Mısır’ın ateşkes önerisine destek vermeye teşvik ettiğini söyledi.

İsrail, Türkiye ve Katar’ı, Mısır’ın önerdiği ateşkesi reddetmesi için Hamas üzerinde baskı kurmakla suçluyor.

Başbakan Erdoğan, Gazze harekatından dolayı eleştirdiği İsrail için “İlişkilerimizi sıfırlamış durumdayız. Ben görevde olduğum sürece İsrail’le normalleşme olmaz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG