Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Trump Baharı Sürecek mi?


ABD Ekonomisinde Trump Baharı Sürecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:02 0:00

Amerika Merkez Bankası FED, uzun zaman sonra ilk kez faiz arttırımına gitmiş ve bu yıl içinde faizlerin iki kez daha yükseltileceğini açıklamıştı. Peki bu uygulama, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için ne anlama geliyor?

ABD’nin önemli finans araştırma, analiz ve raporlama kuruluşu ADP Araştırma Enstitüsü (ADP Research Institute) Başkanı ve Baş Ekonomisti Dr. Ahu Yıldırmaz, birçok uzman gibi Trump yönetimiyle başlayan ekonomideki bahar havasının bir süre daha süreceği tahmininde bulunuyor:

“Amerikan ekonomisi çok iyi girdi 2017’ye. Hem istihdam rakamları yüksek, hem de sürekli iş yaratıyor, ücretler artıyor. Yatırımcılar çok iyimser, borsanın çıkması da bunu göstergesi.”

Ekonomideki bu gidişatın riskler de barındırdığını kaydeden Yıldırmaz, Trump’ın kurumsal vergileri azaltarak, daha serbest bir denetim ortamı yaratacağı vaatleriyle altyapıya nasıl yatırımlar yapılacağının belirsizliğini koruduğunu kaydediyor. Ticaret ve göçmenlik yasalarının da istihdama olumsuz etkisi olacağını söyleyen uzman, yine de borsa iyi gittiği ve ev fiyatları da arttığı sürece tüketici kendini zengin hissedeceği için bahar havasının devam etmesinin bir süre daha mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Yıldırmaz ayrıca Trump’ın ekonomi alanındaki vaatlerinin çok ağır ilerlediğini ve reformları hemen hayata geçirmenin zor olduğunu belirtiyor.

“Referandum’dan ne çıkarsa çıksın ekonomi olumlu etkilenir”

Türkiye’ye de değinen Yıldırmaz, referandum sonuçları ne olursa olsun belirsizliğin ortadan kalkmasının ekonomik istikrar için olumlu olacağını söylüyor. Dolara karşı TL’nin değer kaybetmesi ve büyümedeki yavaşlamanın önünde geçmek için kısa vadeli paketler sunulmasına değinen Yıldırmaz şöyle devam etti:

“İthalata bağlı bir ekonomimiz var özellikle ihracatın ithalata bağlı olmasının uzun vadede önlemlerini almamız lazım. Dolaylı ya da dolaysız vergileri stabilize etmemiz lazım. Türkiye’nin genç nüfusu ve işgücü ve büyük orta gelirli ekonomisi her zaman bizim için avantaj. Moody’s derecelendirme kuruluşu en son yayınladığı notlarına da koydu. Bunu avantaj olarak görüp kullanıp ilerleyebiliriz.”

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG