Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Güçlü Büyüme


Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, Amerikan ekonomisi 2014’ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %3,5 oranında büyüdü; bu raporun açıklanmasından bir gün önce de Merkez Bankası ekonomideki düzelme nedeniyle varlık alımlarını tamamen sona erdirme kararını açıklamıştı

Amerikan ekonomisi 2014’ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %3,5 oranında büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda açıkladığı son verilere göre, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemindeki hızlı büyümede ihracat, tüketici ve hükümet harcamaları etkili oldu.

Bu arada yayınlanan bir başka rapora göre de işsizlik başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısında hafif bir artış görüldü. Ancak uzmanlar istihdam piyasasına uzun vadeli bakıldığında bunun önemli olmadığını ve işgücü pazarının güçlendiğini söylüyor.

İstihdam piyasasındaki düzelme nedeniyle Amerika Merkez Bankası (FED) varlık alımlarını tamamen sona erdirdi. FED, ekonomi yeniden istikrarlı biçimde canlanmaya başladıktan sonra aşamalı olarak varlık alımlarını azaltmaya başlamıştı. Mali krizin başlamasından sonra FED bu alımları yaparak faizleri düşük tutup, yatırım ve harcamaları hızlandırmayı hedefledi. Ancak Merkez Bankası artık ekonominin bu tür bir desteğe ihtiyacı kalmadığı görüşünde.

Bununla birlikte bazı uzmanlar, ekonominin büyümeye devam edebilmesi için hala rekor düzeydeki düşük faiz oranlarının yükseltilmemesi gerektiğini söylüyor. Temel faiz oranlarının 2015 ortalarına kadar da bu düzeyde devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG