Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta


ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

New York’ta piyasalarda ABD genelindeki iş raporunun yarattığı iyimserlik var.

Rapor nisan ayında işsizliğin % 4,4 oranında azaldığını ve geçtiğimiz ay boyunca ekonomiye 211 bin yeni iş kazandırıldığını bildirdi. Veriler ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüdüğüne işaret ediyordu.

Piyasalar cuma gününe haftanın diğer bir önemli haberi ile uyandı. New York saati ile sabah 08.30 da tüketici fiyatları açıklandı. Beklentiler doğrultulusunda Nisan ayında benzin fiyatlarına bağlı bir artış var. Ülkede enflasyonun seviyesinin göstergesi diyebileceğimiz bu rapora göre Mart ayına oranla Nisan ayında % 0,2’lik bir artış var.

Haftanın en büyük sürprizi ise yeni medya devi Snap’ten geldi. Snap teknoloji dünyasında “unicorn” olarak adlandırılan bir startup. Unicorn, kurulduğu tarihten itibaren asgari beş yıl içinde 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşan startup'lara verilen bir ad. Uber, Instagram, ve Snapchat piyasaya sürülüşlerinin hemen ardında milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve bir anda değerleri milyonlarca dolara çıkan startuplardan. Snap Inc.’nin mart ayında hisseleri satışa çıkartıldığından bu yana oldukça iyi bir performans gösterdi. Fakat yine bu tarihten beri ilk kez rapor açıklayacaktı. Dünyada en çok kullanılan akıllı telefon uygulamalarından birisi haline gelen Snapchat’ın sahibi olan şirket, ilk çeyrekte 2,2 milyar dolar kayıp verdiğini açıkladı. Bu büyük kayıp yatırımcıların teknoloji sektörüne olan ilgilerini kaybetmelerine sebep olacak gibi görünüyor. Nitekim çarşamba günü çeyrek raporu açıklamasının ardından dün şirket hisseleri %20 oranında değer kaybetti.

Hafta boyunca ayrıca ABD ekonomisinin nabzı diye adlandırılan perakende sektörünün ve Disney’in çeyrek raporları açıklandı.

Perakende sektörü ekonomisi tüketime dayalı olan ABD için büyük önem taşıyor. Klasik perakendeciler, yani Macy’s, Bloomingdale’s, Kohl’s gibi markalar online alışverişin popüler hale gelmesiyle büyük kayıplar yaşıyor ve bir çok kişiyi bu çeyrekte işten çıkartarak kemer sıkmaya gittiler. Alınan bütün önlemlere rağmen Macy’s çarşamba günü çeyrek raporunu açıkladı, şirketin gelirinde %39 lük bir düşüş olduğu açıklandı bu da şirketin hisselerinin dün %17 oranın değer kaybetmesine sebep oldu.

Walt Disney’in sahibi Disney Televizyon kanalı ise bu çeyrekte de şirketin en zor durumda olan kolu spor kanalı ESPN’in kayıplarından etkilendi. ESPN birkaç yılönce ABD’nin en çok izlenen spor kanalı iken, ABD televizyon izleyicilerinin kablolu yayın aboneliklerinden vazgeçmeleri ve daha ekonomik ve kolay kullanılan dijital platformlara geçmeleri, ESPN’in paralı kanallarından yaklaşık 10 milyon abonenin aboneliklerini iptal etmeleri, şirkete %3’lük, yani 2,2 milyar dolarlık bir kayıp getirmesine sebep oldu. ESPN kanal olarak NBA ve üniversite basketbol ligine akla gelmeyecek miktarda paralar ödüyor, ama buna rağmen abonelerini her geçen gün kaybediyor. Bu olumsuz görünüme rağmen şirket genelinde Disney’in geçtiğimiz çeyrekteki kazancının %11,4 oranında arttığı açıklandı ve bu da hisselere yükseliş getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG