Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta: Piyasalar Maliye Bakanının Vergi Açıklamasıyla Rahatladı


ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin
ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin

Geçtiğimiz hafta ABD piyasaları için önemli bir hafta oldu. Bir yandan ülkenin en büyük bankalarının çeyrek raporları açıklanmaya devam ederken, diğer yandan Maliye Bakanlığı’nın vergi konusundaki açıklamaları piyasalara iyimserlik havası, hisselere yükseliş getirdi.

Geçtiğimiz hafta Wells Fargo ve Citigroup ile başlayan çeyrek raporları, bu hafta büyük rakipler Goldman Sachs ve Morgan Stanley ile devam etti. Salı günü Goldman Sachs sürpriz negatif bir bilanço açıklamıştı, çarşamba sabahı piyasalar açıklanmadan da Morgan Stanley çeyrek raporunu açıkladı.Bankanın karı bir gün önce beklentilerin altında performans gösteren rakibinin tersine tahvil satışlarındaki artışa bağlı olarak beklentilerin üzerinde geldi. Bankanın bono satışları 2017’nin ilk çeyreğinde neredeyse iki kat artarken, karı 9,7 milyar dolar olarak açıklandı. Bankanın hisseleri geçtiğimiz ay %9 oranında değer kaybetmesine rağmen, 2016’dan bu yana değerini iki katına yükseltti. Bu haberler doğrultusunda piyasalar çarşamba günü yükselerek günü tamamladı.

Perşembe günü ise IMF toplantısında konuşan Maliye Bakanı aABD yatırımcıların kalbine şu serpti: Mnuchin Trump yönetiminin kampanya sırasında söz verdiği vergi indirimlerinin “çok kısa” bir sürede başlayacağını, amaçlarının bu yeni vergi kanunun yıl sonundan önce Kongre’den geçirmek olduğunu söyledi. Mnuchin ayrıca 2008 krizinden sonra bankalara uygulanan Dodd-Frank yasasının da değiştirilmesi için çalıştıklarını, Haziran ayında üzerinde çalıştıkları yeni tasarının Başkan Trump’a sunulmasını planladıklarını belirtti.

Binlerce kişinin evlerini kaybettiği 2008 krizinden sonra planlanan Dodd-Frank yasası tüketicileri bankalardan zararlı olabilecek krediler almaktan korumak için oluşturulmuş ve 2010 da yasa haline getirilmişti.

Perşembe günü piyasaları hareketlendiren diğer bir gelişme ise American Express’in çeyrek raporu oldu. Beklentilerin üzerinde gelen kar raporu şirketin hisselerine %5,9 yükseliş getirdi. Dow Jones bu haberler doğrultusunda 174,22 puan yükseldi ve rekor seviyede kapandı.

Google ve Facebook’un çeyrek karları online reklam satışlarına bağlantılı olarak beklentilerin üzerinde geldi. Haftanın sürpriz kaybedenleri telekom devi Verizon ve eBay idi, İki şirkette beklentilerin altında kar açıkladı.

Buna rağmen New York’ta piyasalar yatırımcıların tabiri ile “boğa” piyasası günü yaşadı, her üç yükselen hisseye karşı bir düşüş yaşandı. NYSE’in günlük iç hacmi 3,7 milyar dolar olarak açıklandı.

S&P endeksi 17,67 puan yani %0,76 oranında yükseldi. NASDAQ 53,74 puan yani %0,92lik bir yükseliş kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG