Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Siyasi Azınlığın Elinde


ABD Ekonomisi Siyasi Azınlığın Elinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Temsilciler Meclisi’nin neredeyse 5’te 1’inin imzaladığı tek sayfalık bir mektup, federal hükümetin kısmen kapanmasına ve siyasal çıkmaza neden olan etkenlerden biriydi

Temsilciler Meclisi’nin neredeyse 5’te 1’inin imzaladığı tek sayfalık bir mektup, federal hükümetin kısmen kapanmasına ve siyasal çıkmaza neden olan etkenlerden biriydi. Kongre ve Başkan Obama devlete ödenek sağlama konusunda uzlaşamıyor. Cumhuriyetçiler Başkan’ın sağlık reformu yasasını geri çevirmekte kararlı.

Kongre’nin dışında Washington sessiz. İçerde ise sert tartışmalar var.

Demokratlar Başkan’ı destekliyor. Diğer tarafta ise Cumhuriyetçiler var.

Temsilci Andy Barr Cumhuriyetçiler’in aşırı muhafazakar kanadı Çay Partisi üyesi.

Hareket 2009 yılında siyaset sahnesine çıktı ve şimdi Cumhuriyetçi Parti içinde oldukça güçlü.

Temsilciler Meclisi’nin 80 üyesi ya da Cumhuriyetçiler’in 3’te 1’i bir mektupla hükümete fon sağlama kararını sağlık reformunun iptaline bağladı.

Barr Demokratlar’ın sağlık reformunu 2010 yılında Kongre’nin iki kanadını da kontrol ettiklerinde geçirdiğini ve Kentucky’deki seçmenlerin bundan memnun olmadığını öne sürüyor: “Seçmenlerden gelen ve reformun onlara, işyerlerine ve ailelerine nasıl zarar verdiğini anlatan telefon ve iletişim selini göz ardı etmem mümkün değil.”

Cool Siyaset Raporu’na göre 80 Cumhuriyetçi’nin çoğunluğu ülkenin geri kalanından farklı bir şekilde oy veren seçim bölgelerini temsil ediyor. Örneğin Başkan Obama Barr’ın bölgesinde yalnızca yüzde 38 oy kazanmış. Rapor ülkedeki çoğu seçim bölgesi giderek daha çok kültürlü hale gelirken Cumhuriyetçi bölgelerin ise daha beyazlaştığını bildiriyor.

Ilımlı Cumhuriyetçiler ise sağlık reformunun sınırlandırılmasını istiyor ancak Çay Partisi’nin federal hükümeti kapattırma gibi taktiklerine karşı çıkıyor.

John Fortier, Partilerüstü Siyaset Merkezi’nden: “Cumhuriyetçiler kendi seçim bölgelerinde Demokrat adaylara karşı güvende olduklarını, ancak ön seçimde başka bir Cumhuriyetçi’ye karşı zayıf kalabileceklerini görüyor.”

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar birbirlerini uzlaşmaya yanaşmamakla suçluyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner: “Tek istediğimiz oturup konuyu tartışmak.”

Colleen Hanabusa Demokrat milletvekili: “Federal hükümeti kapattınız. Şimdi ne olacak?”

Şimdilik iki taraf da karşı tarafın taviz vermesini bekliyor. Uzlaşma sağlanıncaya kadar federal hükümet kısmen kapalı kalacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG