Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Durgunluğu Atlatamadı


ABD Ekonomisi Durgunluğu Atlatamadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

ABD'de Ağustos'a ait istihdam verilerinde düştü. Ekonomistler, istihdam rakamlarının 200 bini aşmasını beklerken, sayı 142 bini aşamadı. Ancak bu durum, yatırımcıları fazla etkilemedi. Yatırımcılara göre, istihdamdaki bu geçici duraksama, uzun soluklu ekonomik iyileşmeyi etkilemeyecek

İş arayanlar için, Ağustos iyi bir ay olmadı. Geçtiğimiz ay istihdam rakamları son sekiz ayda görülen en düşük noktaya geriledi. Haziran ayı verileri de tahminlerin altında kaldı. Ancak istihdamdaki bu düşüş para piyasalarını kaygılandırmışa benzemiyor.

İstihdamdaki gerilemenin yarattığı şoku çabuk atlatan Amerikan borsası, olumlu seyrine devam etti. Üretim ve perakende sektörlerinde tahminlerin altında istihdam gerçekleşse de, uzmanlar bu durumun uzun vadeli ekonomik büyümeyi etkilemeyeceğini düşünüyor. Bankrate.com firması direktörü Mark Hamrick, Ağustos ayı verilerinin geçici bir sorun olduğu görüşünde: “Elimizde ekonomik büyümeye işaret eden birçok başka veri var. Geçen ayki ekonomik raporları arkada bıraktığımız anda büyümenin devam edeceğini düşünüyorum.”

Ancak istihdamdaki gerileme, Amerika Merkez Bankası FED’in frene basmasına yol açabilir. Wells Fargo ekonomistlerinden John Silva, FED’in kısa vadede faizleri yükseltmesini beklemiyor: “Bu veriler FED’in daha temkinli davranmasına yol açacak. Bu yılın üçüncü çeyreğinde de aynı politikayı devam ettirmesi mümkün. Ama sonrasında, Merkez Bankası bazı uzmanların öngördüğü gibi ilkbaharda faizleri yükseltmeye fazla hevesli olmayacak.”

Faizleri çok erken yükseltmek ekonomik iyileşmeyi yavaşlatabilir. Amerika Lisanslı Muhasebeciler Enstitüsü’nün yaptığı son ankete göre, ülkedeki firmaların yüzde 20’si personel alımı yapmayı planlıyor. Ancak enstitünün başkanı Valerie Rainey, faiz artışının bu planları değiştirebileceğini söylüyor: “Sermaye maliyeti artarsa, yatırımcıların yatırım yapma istekleri değişebilir. Daha temkinli davranabilirler.”

Ağustos verilerine göre, Amerika’da istihdam oranı yüzde 6,2’den yüzde 6,1’e geriledi. Uzmanlar, yaz döneminde iş arayanların sayısının azalmış olabileceğine dikkati çekerek, bunun mevsimsel bir düşüş olabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG