Erişilebilirlik

ABD Döviz Kurlarının Daha Sıkı Denetlenmesini İsteyecek


ABD Döviz Kurlarının Daha Sıkı Denetlenmesini İsteyecek
ABD Döviz Kurlarının Daha Sıkı Denetlenmesini İsteyecek

Amerika Maliye Bakanı Tim Geithner, G20 zirvesinde döviz kurunun daha iyi denetlenmesini isteyeceğini söyledi.

Gözlemciler, bazı ülkelerin ticarette avantaj sağlamak için para birimlerinin değerini suni olarak düşük tutmalarının bir “kur savaşını” tetikleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu hafta Güney Kore’de yapılacak G20 zirvesinde kur politikasının kapsamlı olarak ele alınması bekleniyor.

DOW Jones haber ajansına göre, G20 zirvesi için hazırlanan taslak bildiride “rekabetçi devalüasyonlardan kaçınılması” çağrısında bulunuluyor.

Geithner, kur savaşı ihtimali bulunduğunu reddetti, ancak Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte kur politikası konusunda bazı normların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Amerika Maliye Bakanı, bazı ülkelerin ekonomik sağlığının Amerika’ya yapılan ihracata dayalı olmaması gerektiğini, küresel ekonominin yeniden dengelenmesi gerektiğini kaydetti.

Geithner, açıklamalarında para biriminin değerini istisnasız düşük tutan Çin gibi ülkelerle ekonomik şartlara göre kura müdahale eden ülkeler arasında fark olduğunu da kaydetti.

Geithner, Çin’in son iki ayda olduğu gibi para biriminin değerinin artmasına bir süre daha izin vermesi durumunda sorunun giderileceğini belirtti.

Geithner Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte Amerika’nın dolarda devalüasyona yönelmeyeceği konusunda güvence verileceğini de vurguladı.

XS
SM
MD
LG