Erişilebilirlik

ABD Donanması Asya-Pasifik Bölgesindeki Varlığını Arttıracak


Singapur'daki Güvenlik Zirvesi'ne Katılan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta
Singapur'daki Güvenlik Zirvesi'ne Katılan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta

Savunma Bakanı Leon Panetta, Amerika’nın önümüzdeki yıllarda denizaşırı devriye gezen savaş gemilerinin büyük çoğunluğunu Asya-Pasifik bölgesine aktaracağını bildirdi. Washington 2020 yılına kadar donanmasının denizaşırı unsurlarının yüzde 60’ını bu bölgeye sevk edecek. Amerika’nın Atlantik ve Pasifik filoları savaş gemileri ve denizaltıların yer aldığı toplam 285 unsurdan oluşuyor.

Panetta, Singapur’da Amerika’nın bölgesel müttefikleriyle yıllık güvenlik toplantısında bir araya geldi.

Amerika önümüzdeki on yılda savunma harcamalarında yarım trilyon dolara yakın kesintiye gidecek. Ancak Savunma Bakanı Panetta, Washington’un kaynaklarını, silah sistemlerini geliştirmeye ve eski gemileri daha gelişmiş modellerle değişmeye ayıracağını açıkladı.

Panetta ayrıca, Çin ordusuyla sağlıklı ve güvenilir bir ilişki kurmak istediklerini sözlerine ekledi. Pekin hükümeti, Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını süratle arttırmış olmasından rahatsız. Ancak Savunma Bakanı Panetta, “yeniden dengeleme” diye adlandırdığı stratejilerinin Çin’in bölgede artan gücünü karşısına almak anlamına gelmediğini söyledi.

Çin’in bölgedeki askeri gücün arttırması, kaygıyla karşılanıyor. Çin Güney Çin Denizi’ndeki haklar konusunda Filipinler, Vietnam ve diğer ülkelerle sorunlar yaşıyor.

Panetta, Çin’in, Asya-Pasifik bölgesinde yıllardır devam eden denizcilik kurallarına uyarak bölgenin barış dolu, refah ve güvenli hale gelmesinde kilit ülke olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Panetta ayrıca, Güney Kore’yle ittifakın da önemine dikkati çekti, Amerika’nın kara kuvvetlerinde yapılacak asker kesintisinin, Güney Kore’deki birlikleri etkilemeyeceğini belirtti.

Amerika ayrıca Tayland’la da askeri işbirliğini arttırma yoluna gidiyor.

Amerika Savunma Bakanı Panetta, Singapur’daki temaslarını tamamladıktan sonra Vietnam ve Hindistan’a gidecek. Washington ayrıca Yeni Delhi’yle savunma işbirliğini arttırmanın yollarını arıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG