Erişilebilirlik

ABD Dışişleri'nden Irak'ın Bütünlüğüne Vurgu


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke günlük basın toplantısında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti, Türkiye- Irak ilişkileri ve IŞİD’le mücadele ile ilgili gazetecilerin sorularına cevap verdi

Rathke, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bağdat ve Erbil’e yaptığı ziyaretlerle ilgili gelen bir soruya ABD Dışişleri’nin Türkiye’nin Irak’la iyi ilişkilerini desteklediklerini söyleyerek cevap verdi. Rathke cevabında Türkiye’nin son hafta ve aylarda yalnızca Suriye’de değil aynı zamanda Irak’ta da IŞİD’le mücadeleye önemli katkı sağladığını belirtti.

Davutoğlu’nun Irak ziyareti ile Biden’ın İstanbul ziyaretinin ilişkili olup olmadığı ve bunun Türkiye’nin koalisyona daha iyi ortaklık edeceği anlamına gelip gelmeyeceği sorusuna karşın sözcü böyle bir değerlendirme yapmayacağını, Türkiye’nin halihazırda önemli destek sağladığını söyledi.

Rathke, perşembe günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’den California milletvekili Ed Royce’un Iraklı peşmergelere doğrudan ağır silah sağlanması ile ilgili sunduğu yasa tasarısıyla ilgili soruya da cevap verdi. Sözcü, yasayı okumadığını, ancak Kürtler’in IŞİD’le mücadelesine büyük saygı duyduklarını ve bu nedenle Amerika ve koalisyonun, Irak hükümetiyle koordineli biçimde Kürt güçlerine desteğini sürdürdüğünü söyledi.

Peşmerge güçlerinin doğrudan silahlandırılmasının Kongre ile Başkan arasında dış politikada önemli bir farklılığı ortaya koyduğunun belirtilmesi üzerine Rathke, politikalarının senelerdir değişmediğini ve tüm silah yardımlarının Irak merkezi hükümeti üzerinden yapılması gerektiğini tekrarladı, bu politikanın aynı zamanda Amerikan yasalarına göre bir zorunlu olduğunu vurguladı. Sözcü, bu siyasetin, IŞİD’le mücadelenin yanı sıra Irak anayasasında tanımlanan “birleşik, federal, çoğulcu ve demokratik,” bir Irak’a destek için en iyi yöntem olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG