Erişilebilirlik

ABD Dışişleri’nden Erdoğan’a Sert Tepki


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in Gazze operasyonu sonrası yaptığı, “İsrail gibi terör devletlerine karşıyız” benzeri sert açıklamalara ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden gelen tepki devam ediyor.

‘Türkiye’nin saygınlığı zedeleniyor’

Günlük basın toplantısında konuşan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Washington yönetiminin Erdoğan'ı İsrail ya da diğer konularda artık geçerli bir muhatap olarak görüp görmediği yönünde bir gazetecinin sorduğu soruyu şöyle yanıtladı:

"Bu gibi açıklamaların Türkiye'nin duruma etkin biçimde ağırlığını koymasını olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Bu açıklamaların ne kadar kötü ve rahatsız edici olduğu noktasında, Jen'e (ABD Dışişleri Bakanlığı’nın diğer sözcüsü) tamamen katılıyorum ve açıkça söylemek gerekirse, bunlar Türkiye'nin uluslararası saygınlığını da zedeliyor. Birçok konuda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz elbette. Ama bu ortamda, böylesi açıklamalara gerek yok.”

‘Kırıcı olmadan da etkili olmak mümkün'

Gazze'deki duruma çözüm bulma çabaları kapsamında her ülkenin Hamas üzerindeki nüfuzunu kullanması gerektiği vurgusu hatırlatılan Harf, şöyle devam etti:

"Korkunç derecede kırıcı şeyler söylemeden de etkinizi kullanabilirsiniz.”

Erdoğan’ın "Hala Amerika, 'İsrail burada savunma hakkını kullanıyor' diyorsa, burada bir defa asıl öz eleştiriyi Amerika'nın yapması lazım. Asıl kırıcı davranan Amerika'dır" eleştirisi de hatırlatılan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Buna bir yanıtım olduğunu düşünmüyorum. Açıklamaları, kendi başına kırıcıydı. Bunların özrü de, haklı gösterecek bir gerekçesi de olamaz.” şeklinde konuştu.

Aynı gazetecinin Erdoğan’ın Amerika’ya yönelik “Hitler’den sana ne?” açıklamasıyla ilgili sorusuna Harf’ın yanıtı, “Yabancı liderlerin korkunç ifadelerle yaptıkları İsrail karşıtı açıklamalar bizi neden ilgilendirsin ki? Herkesi ilgilendirir. Uluslararası görüşmelerde bu tür yorumların yeri yoktur. Biz, bu tür açıklamalara her zaman karşı çıkıyoruz. Tekrar ediyorum, bunlar sadece Türkiye’nin kendi uluslararası duruşuna zarar vererek, etrafında yaşanan sorunlarda etkinliğini azaltıyor” oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG