Erişilebilirlik

ABD'den Yeni Küresel Terörizm Raporu


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son yıllık Küresel Terörizm Raporu, Türkiye'den ‘Washington’un uzun süreli terörle mücadele ortağı’ şeklinde söz ediyor.

2012 yılındaki terör ve terörle mücadele faaliyetlerini ülke ülke inceleyen son raporda, Amerika’nın Türkiye’ye bu süre boyunca PKK terörüyle mücadelesinde yardım sağladığına dikkat çekiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, her yıl Kongre’ye küresel terörizm raporu sunmakla yükümlü. Son rapor, 1 Ocak – 31 Aralık 2012 tarihleri arasındaki uluslararası terör faaliyetlerini değerlendiriyor.

Rapor 2012 yılında Türkiye’nin PKK kaynaklı terör eylemlerine hedef olduğunu belirtiyor, bununla birlikte terör tehditleri arasında DHKP-C, Hizbullah, el Kaide bağlantılı İslami Cihat Birliği, artık faal olmasa da Türkiye İşci ve Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) gibi örgütlere dikkati çekiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Küresel Terörizm raporu yalnızca 2012 yılını kapsadığı için, Şubat ayında Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen ve DHKP-C’nin üstlendiği bombalı saldırıya yer vermiyor. Saldırıya gelecek yıl çıkacak 2013 raporunda yer verilmesi bekleniyor.

Rapor Türk yasalarındaki terörizm tanımlamasının yalnızca ulusal düzeyle, yani Türkiye devleti ve Türk vatandaşlarını hedef alacak şekilde kısıtlandığını, bunun da Türkiye’nin uluslararası terörle mücadelede yetersiz olmasına yol açtığını belirtiyor. 2012 yılında el Kaide bağlantılı bazı kişilerin Türkiye üzerinden başka ülkelere giderken yakalandıktan sonra, içeride yargıya sevk edilmek yerine alelacele geldikleri ülkelere iade edilmesi, buna örnek gösteriliyor.

Türk Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 157. Maddesi’ndeki gizlilik esası da – Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir – Türk ve Amerikan emniyetleri arasında bilgi paylaşımı konusunda ciddi bir engel olarak gösteriliyor.

Türkiye’de 2012 yılı içinde 226 terör olayı meydana geldiğine dikkati çeken Amerika Dışişleri Bakanlığı raporu, bunlar arasında 12’sine dikkati çekiyor. Genelde güvenlik kuvvetlerini hedef alan bu eylemlerin çoğu PKK ya da DHKP-C kaynaklı, fakat zaman zaman siviller de bombalı saldırıların hedefi oldu.

Amerika’nın Küresel Terörizm Raporu’nun Türkiye bölümünde ayrıca Türk Emniyeti’ne ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Yardım programı çerçevesinde eğitim verildiği de hatırlatılıyor.

294 sayfalık rapor ayrıca diğer ülkelerdeki terör faaliyetlerine de yer veriyor. Örneğin İran teröre devlet desteği veren ülke olarak gösterilirken, Pakistan ve Yemen’de el Kaide faaliyetlerinin zayıfladığına dikkat çekiliyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG