Erişilebilirlik

ABD ve Rusya'dan Karşılıklı Sert Açıklamalar


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı ağırlayan Rusya’dan Washington’a sert eleştiri geldi. Rusya lideri Vladimir Putin, Amerika’nın, "Suriye’nin geçen hafta kimyasal silah kullandığı" yolundaki değerlendirmesinin Irak savaşı öncesinde yapılan değerlendirme gibi yanlış olduğunu söyledi.

Irak savaşı öncesinde George Bush yönetimi, Bağdat rejiminin elinde toplu imha silahları olduğu görüşündeydi.

Rusya, İdlib vilayetinde düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Suriye hükümetinin bulunduğunu reddediyor.

Putin, BM’nin saldırıyla ilgili soruşturma başlatmasını isteyeceklerini açıkladı.

Haber ajanslarına bilgi veren Rus yetkililer Şam rejiminin, askeri tesislerini uluslararası denetime açmaya hazır olduğunu da söylediler.

Putin aynı şekilde, geçen haftaki saldırı öncesinde, kimyasal silah iddiasıyla Suriye’yi zora sokmak üzere planlar yapıldığına dair istihbarat aldığını da söyledi.

ABD ve Rusya'dan Karşılıklı Sert Açıklamalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:50 0:00

Tillerson’dan Rusya’ya: ‘Seçimini yap; ya Amerika ya Esat’

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise İtalya’daki G7 dışişleri bakanları toplantısı sonrasında Moskova’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, geçen haftaki kimyasal saldırı sonrasında Rusya’nın, Suriye lideri Beşar Esat’ı desteklemekten vazgeçmesini umduğunu söyledi.

Bakan, “Esat iktidarının sona ermek üzere olduğu çok açık” dedi.

Tillerson, Rusya’nın, Amerika ile Beşar Esat rejimi, İran ya da Hizbullah rejimi arasında bir tercih yapması gerektiğini kaydetti.

Associated Press haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili ise, Rusya’nın, kimyasal saldırıdan haberdar olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

Ancak, adını açıklamayan Amerikalı yetkili bu sonuca nasıl ulaştıklarına dair net kanıtlar sunmadı.

Amerika ve Rusya karşılıklı olarak suçlamalarda bulunurken, Rusya Dışişleri Bakanı, Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson’ın Moskova ziyaretinin “verimli” geçeceğine inandığını söyledi.

Tillerson’ın ilk Moskova ziyareti öncesinde, üç sayfalık bir açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, “ziyaretin sonuçlarının sadece Rus-Amerikan ilişkileri açısından değil, tüm dünya için önem taşıdığı” görüşünü paylaştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG