Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Afganistan'da


John Kerry Afganistan'da Amerikan birliklerini de ziyaret etti
John Kerry Afganistan'da Amerikan birliklerini de ziyaret etti
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, ikili güvenlik anlaşması konusunda neredeyse anlaştıklarını, ancak bu ülkede kalması planlanan Amerikan askerlerinin hukuki dokunulmazlığı konusunda görüş ayrılığının devam ettiğini açıkladı.

Kerry ve Karzai, NATO’nun gelecek yılın sonunda, Afganistan’daki misyonunun sona ermesinin ardından belli sayıda Amerikan askerinin ülkede kalmasını sağlayacak olası bir anlaşma üzerinde Kabil’de görüşmelerde bulundu.

Karzai, 2014 yılından sonra Afganistan’da kalacak Amerikan askerlerinin işlediği suçlardan dolayı yargılanma yetkisinin parlamentoya verilmesini istiyor. Kerry ise, Amerika’nın suç işleyen askerlerini kendilerinin soruşturmasında ısrar ediyor.

Amerika, askerlerinin kalması konusunda bu ayın sonuna kadar Afganistan’la bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. İki ülke yetkilileri bir yılı aşkın bir süredir bu konu üzerinde görüşmeler yürütüyor. Ancak görüşmeler, Afganistan’ın egemenliği, Amerikan askerlerinin 2014’ten sonraki rolü, Karzai’nin gelecekteki olası müdahaleleri konusunda Amerika’dan güvence istemesi gibi anlaşmazlıklara takılmış durumda.

Anlaşma olmazsa, Amerikan birlikleri, diğer uluslararası birlikler gibi 2014 yılı sonunda Afganistan’dan ayrılmak zorunda kalacak.

Öte yandan Amerikan birliklerinin, Pakistan Talebanı’nın liderlerinden Latif Mehsud’u yakaladığı bildirildi. Mehsud’un Afganistan’ın doğusunda yakalandığı açıklandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG