Erişilebilirlik

ABD'den Ürdün'e 200 Milyon Dolar Mülteci Yardımı


İsrailli ve Filistinliler’e barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrısı yapan ve İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Türkiye’den özür dilemeye ikna eden Barack Obama, ziyaretinin son durağı olan Ürdün’de Kral Abdullah'la görüştü

Başkan Barack Obama, İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretleri tamamlayarak geçtiği Ürdün'de temaslarda bulundu.

Ürdün temaslarında Suriye krizine ağırlık veren Obama Kral Abdullah'la ortak basın toplantısı düzenledi. Kral Abdullah'ı Beşar Esad'ı görevden ayrılmaya çağıran ilk Arap lider olması nedeniyle kutlayan Başkan Obama, Ürdün'ün Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımın maliyetini hafifletmek amacıyla bu ülkeye 200 milyon dolarlık yardım sözü verdi.

460 bin Suriyeli sığınmacının Ürdün'de bulunduğuna dikkati çeken Kral Abdullah ülkesinin mültecilere kapılarını kapamayacağını söyledi. Suriye'deki durumu bir insani felaket olarak değerlendiran Kral Abdullah uluslarası toplumu çözüme yardımcı olmaya davet etti.

İki lider kapalı kapılar ardında ikili ilişkiler ve stratejik konuların yanı sıra İsrail- Filistin sorununu görüştü. Her iki lider de barış görüşmelerinin tekrar başlatılması çağrısında bulundu.

Obama’nın İsrail’den Ürdün’e yapacağı uçuş, bölgedeki bir kum fırtınası yüzünden ertelenmişti.

Başkan Obama, İsrail ve Filistin’de yaptığı temaslardaysa iki tarafı barış sürecini yeniden başlatmaya çağırdı. Başkan bugün bu iki yerdeki zamanını anıt ve kutsal mekanları ziyarete ayırdı.

Beytüllahim’e giden Obama, Hazreti İsa’nın doğduğu yer üzerine kurulu olduğuna inanılan Doğuş Kilisesi’ni ziyaret etti. Başkan, Kudüs’te de İsrail’in soykırım anıtı olan Yad Vaşem’e gitti. Obama ayrıca, İsrail devletinin fikir babası Theodor Herzl’ın ve 1995’te suikasta kurban giden eski Başbakan İtzak Rabin’in mezarlarını ziyaret etti.

Dün üniversite öğrencilerine konuşan Başkan Obama, İsrail’in mevcut tehditlere karşı yalnız olmadığı güvencesi verdi, ama Filistinlilerle barışın “güvenliğin tek yolu” olduğunu söyledi.

Obama ayrıca Filistinlilerin devlet kurmak istediği topraklar üzerinde İsrail’in Yahudi yerleşimleri inşaatlarına devam etmesinin de barışa hizmet etmeyeceğini savundu, İsrail’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı “gerçek bir barış ortağı” olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Obama’nın bugün İsrail Başbakanı Netanyahu’yla yaptığı görüşmenin birkaç saati bulduğu bildirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG