Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'ye Suriyeli Mülteci Yardımı


ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Anne Richard, Suriye’deki iç savaş başlangıcından bugüne son 4 yıllık süreçte 259 milyon dolarlık insani yardımın Türkiye’ye aktarıldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Nüfus, Göçmenler ve Göç Konularından Sorumlu isim olan Richard, Ankara’daki temaslarında Suriyeli sığınmacı sorunuyla ilgili bilgi aldı.Richard, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise, ABD’nin kabul ettiği Suriyeli mültecilerle ilgili de rakamları paylaştı.

Richard,“ABD'nin geçen yıl Türkiye’den aralarında 664 Suriyeli’nin bulunduğu toplam 5 bin 624 mülteciyi kabul ettiğini, söz konusu rakamın büyük bir bölümünün ise Iraklı, İranlı ve Afgan mültecilerden oluştuğunu” ifade etti.

ABD tarafınca Eylül 2015’e yılı değin en fazla 2 bin Suriyeli’nin mülteci olarak kabul edileceğini de kaydeden Richard, 2016 yılında ise belki birkaç bin Suriyeli’yi kabul edebilecekleri bilgisini verdi. ABD’nin mülteci başvurularını nasıl değerlendirdiğini de anlatan Richard, “ABD’nin, ciddi sağlık sorunları yaşayanlar, travma geçirenler, özel tedaviye ihtiyaç duyan işkence görmüş kişiler, dullar ve yetimler gibi en hassas vakaları kabul edebileceğini” belirtti.

ABD’nin sayısal bakımdan çok az mülteci kabul etmesi konusunda ise, Richard, ‘Biz bölgedeki 4 milyon sığınmacı açısından çok küçük bir rakam olduğunu biliyoruz. Ancak bizim yapabildiğimiz çok hassas vakaları kabul etmektir’ yorumunda bulundu.

Suriye’de iç çatışma yaşandığı son 4 yılda Türkiye’de 259 milyon dolarlık insani yardım harcamasına kaynak ayırdıklarını belirten Richard, bunun ABD’nin bu bölgedeki toplam 3.7 trilyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye sadece yüzde 28 oranında yardım aldı

Richard’ın bu açıklamaları çerçevesinde, Türkiye ile kıyaslandığında ABD’nin Suriyeliler için harcadığı insani yardım rakamı dikkat çekti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 31 Mart günü Kuveyt’teki 3. Uluslararası Bağışçılar Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu ana kadar Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamaların 5.6 milyar dolar değerinde olduğunu söylemişti.

Türkiye'ye sığınmış olan 1.7 milyon Suriyeli’den sadece 250 bin kişinin 25 sığınmacı kampında ikamet ettiğini belirten Yılmaz, geçen sene toplantıda Türkiye'nin ihtiyacının 497 milyon dolar olarak belirlendiğini ancak Türkiye'ye verilenin bu miktarın ancak yüzde 28'i olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG