Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye IŞİD Ziyareti


Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon özel temsilcisi emekli General John Allen ile Dışişleri Bak. Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Türk yetkililerle görüşecek

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerika Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon özel temsilcisi emekli General John Allen ile Allen’ın yardımcılığını yapan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk’ün, Türkiye'yi ziyaret edeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, General Allen ve McGurk’ün duraklardan birinin Musul Başkonsolosluğu personelinin kurtarılması dolayısıyla “çok önemli bir dönemden geçen” Türkiye olacağını söyledi. Psaki, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında kamuoyu önünde IŞİD’e karşı koalisyona daha fazla katkıda bulunmaya yönelik isteklerini dile getirdi” dedi.

Psaki, Çarşamba günü yapılan Dışişleri Bakanlığı günlük basın toplantısında Allen ve McGurk’ün, IŞİD'e karşı koalisyon çabaları kapsamında Türkiye dışında başka bazı ülkeleri de ziyaret edeceğini söyledi. Ancak sözcü, ziyaretin tam kapsamının daha sonra net olarak açıklanacağını sözlerine ekledi.

Psaki, Türkiye'nin Irak ve Suriye’deki krizlerin neden olduğu etkiyi yakından hisseden birkaç ülkeden biri olduğuna da işaret etti ve ekledi: “Türkiye, Allen ve McGurk’ün bu ilk büyük ziyaretlerinde uğrayacakları önemli bir ülke olacak.” Allen ve McGurk’ün Türkiye'deki temaslarında ele alınacak konulardan birinin IŞİD'e yabancı savaşçıların katılımı olacağını söyleyen Psaki, “Türkiye birçok alanda rol oynayabilir. Yabancı savaşçıların sınırdan geçişi, aynı zamanda teröristlerin finansmanı ve aşırılık ideolojisiyle mücadelenin yanı sıra Türkiye’nin askeri olarak neler yapabileceği de görüşülecektir” dedi.

Psaki, Amerika’nın Suriye’de hangi muhaliflerle temasta olduğu sorusunun yöneltilmesi üzerine, IŞİD ile mücadele kapsamında, Özgür Suriye Ordusu’nun yanı sıra irili ufaklı ılımlı muhalif gruplar ve liderleriyle temasta olduklarını söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG