Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye ‘IŞİD’le Mücadelede Yakın Eşgüdüm’ Çağrısı


Başkan Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde IŞİD’le mücadele kampanyasındaki çabaları ele aldı, aynı zamanda iki ülke arasında bu çabalar çerçevesinde “yakın eşgüdüm gereksinimine" vurgu yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Obama’nın, “bir NATO müttefiki olarak, özellikle IŞİD’i Suriye’nin kuzeyinde, kendi sınırındaki bölgeden temizleyen yerel güçlere verdiği destek başta olmak üzere” Türkiye’nin kampanyaya yaptığı katkıları takdir ettiği bildirildi.

Bununla birlikte açıklamada, “Başkan Obama, bu başarıları temellendirmek ve Amerika, Türkiye ve diğer yerlere yönelik tehdidini azaltmak amacıyla IŞİD’e Suriye’de sürdürülebilir baskı uygulanabilmesi için Amerika ve Türkiye arasında yakın eşgüdüm gereksinimine dikkat çekti” deniliyor.

Beyaz Saray açıklamasında "yakın eşgüdüm gereksinimine" duyulan neden ayrıntılandırılmıyor. Washington ayrıca, Suriye'de IŞİD'le mücadelede iki bölgesel müttefiki olan Türkiye ve Suriyeli Kürt milisler arasında yaşanan çatışmalar konusunda da resmi düzeyde net bir tavır sergilemedi. Ankara IŞİD'le mücadele eden Suriyeli Kürt grup PYD ve onun askeri kanadı YPG'nin PKK'yla organik bağlara sahip olduğunu savunuyor.

Başkan Obama’nın telefon görüşmesinde, Türkiye’nin Irak’ta IŞİD’le mücadele koalisyonuna katılımının düzey ve şeklinin belirlenmesi konusunda Ankara ve Bağdat hükümetleri arasında süren diyaloğu da memnunlukla karşıladığı not ediliyor.

Beyaz Saray açıklamasında “İki lider de Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü destek ifade etti” denilirken, PKK’nın Irak’ın kuzeyinde üslenmesine engel olunmasının önemi konusunda görüş birliği içinde oldukları vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG