Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye Hamas Tepkisi


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dünkü olağan basın toplantısında Washington’un Türkiye’nin Hamas liderlerine yönelik tutumundan duyduğu kaygıyı Ankara’ya ilettiğini söyledi

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Hamas örgütüyle yakınlığından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dünkü olağan basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine Washington’un Türkiye’nin Hamas liderlerine yönelik tutumundan duyduğu kaygıyı Ankara’ya ilettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün, Katar tarafından hakkında sınırdışı edilme kararı alınan Hamas lideri Halid Meşal ve diğer Hamas liderlerine Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu açıklamıştı.

Jen Psaki, dünkü basın toplantısında, Amerika’nın Hamas’a ilişkin görüşünün değişmediğini hatırlattı. Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul ettiklerini belirten Psaki, örgütün terör faaliyetlerine devam ettiğini, yaz aylarında İsrail’le yaşanan sorunların Hamas’ın niyetini açıkça yansıttığını söyledi.

Psaki, “Hamas ve Türkiye arasındaki ilişkiden kaygı duyduğumuzu dile getiriyoruz. Meşal’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretten sonra da bu kaygılarımızı Türki yetkililere ilettik. Türk hükümetini şiddeti sona erdirmek ve gerginlikleri azaltmak için Hamas’a baskı uygulamaya çağırdık” şeklinde konuştu.

Aynı basın toplantısında bir gazeteci Psaki’ye, Halid Meşal'in Türkiye ziyareti, Türkiye'nin terörü destekleyen ülkeler listesine alınması tehlikesi yaratıyor mu" sorusunu sordu. Psaki ise "Ben bundan hemen böyle bir sonuç çıkarmazdım" dedi.

Hamas lideri Halid Meşal, Aralık ayında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yıllık kurultayına sürpriz bir şekilde katılmış, Konya’da halka hitap eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanında yer almıştı.

Basında çıkan bazı haberler, Halid Meşal’in Katar tarafından hakkında sınırdışı edilme kararı alınan Meşal’in Türkiye’ye gideceğini iddia ediyor. Ancak Hamas, bu iddiaları reddetti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada Meşal’in Türkiye’ye yerleşeceğine dair medyada yer alan haberleri Hamas’ın zaten yalanladığını, hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun yasal kısıtlamalar söz konusu olmadığı sürece herkesin Türkiye’ye serbestçe girme hakkı olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, “Kimileri Türkiye’nin Hamas’la olan ilişkisini eleştiriyor. Ancak kalıcı barışın ulusal birlik koalisyonu ve Hamas olmadan elde edilemeyeceğinin farkındalar. Bu nedenle Hamas’la olan ilişkilerimizi takdir ediyorlar” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu ayrıca bir seçim kazanmış olan Hamas’a silahları bırakmasını söylediklerini de dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG