Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'deki Seçimlere Övgü


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke

Amerika Dışişleri Bakanlığı önceki gün yapılan genel seçimlere katılımından dolayı Türk seçmenini tebrik etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, kendi iradesini yansıtan 50 milyonun üzerinde Türk seçmenin hem oy hakkını kullandığını, hem de Türkiye’nin demokrasisinin sağlam direncini ortaya koyduğunu söyledi.

Seçimlere katılım yüzde 86 olarak saptandı.

Amerika’nın yeni parlamento ve hükümetle birlikte çalışmayı arzuladığını bildiren Rathke, yakın dost ve NATO üyesi olan Türkiye’yle yakın siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğini sürdürmeye kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin salt çoğunluğu yitirdiği bir ortamda nasıl bir hükümet kurulabileceği sorulan Jeff Rathke, Türkiye’nin iç politikası konusunda yorum yapmayı reddetti, “Net olan şey şudur: Amerika’nın NATO üyesi Türkiye’yle güçlü bir ilişkisi var. Türkiye’yle ve yeni kurulacak hükümetle yakından çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümet kuruluncaya kadar görevde kalacağını hatırlatan Rathke, “Yeni hükümet kuruluncaya kadar bu ara dönemde de Türkiye’yle çalışmayı sürdüreceğiz ve ardından kurulur kurulmaz yeni hükümetle çalışacağız” dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nün (AGİT) Türkiye’de bir gözlemci heyeti bulundurduğunu belirten Rathke, AGİT’in ön raporunun Türkiye’de seçimler sırasında temel haklara genel olarak saygı gösterildiği yönünde düşünce bildirdiğine dikkati çekerken, nihai raporun da önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını söyledi.

Jeff Rathke, “50 milyon kişinin oy hakkını kullanmış olması, Türkiye’de demokrasinin gücünün bir göstergesidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girmesi konusundaki görüşleri sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, Türkiye siyaseti hakkında yorum yapmayı reddetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG