Erişilebilirlik

ABD'den Suriye Barış Görüşmeleri İçin Çağrı


John Kerry
John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye hükümetinin ateşkesi ısrarlı bir şekilde ihlal etmesine rağmen” Birleşmiş Milletler’in denetimindeki barış görüşmelerinin pazartesi günü planlandığı şekilde yapılması çağrısında bulundu.

Kerry, Rus ve Amerikalı yetkililerin Suriye’de çatışmaların dozunu düşürmenin yollarını aramak için bugün Cenevre de Amman’da görüşmeler yaptığını bildirdi.

John Kerry Suudi Arabistan’da yaptığı açıklamada, çatışmaların yüzde 80-90 arası düşürüldüğünü ve bunun son derece önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Suriye’den ‘devlet başkanlığı’ konusunda kırmızıçizgi

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ateşkese bağlı olduklarında ısrar etti, ancak Cenevre’de muhalefet temsilcilerinin gelişi için 24 saatten fazla beklemeyeceklerini bildirdi. Şam’da açıklama yapan Muallim, yarın (pazar) Esat rejimi temsilcilerinin Cenevre’ye hareket edeceğini söyledi.

Muallim ayrıca, Devlet Başkanı Esat’ın kırmızıçizgileri olduğunu belirtti ve devlet başkanlığı seçimleri konusunu asla tartışmayacaklarını belirtti. Suriye Dışişleri Bakanı, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ülkede devlet başkanlığı seçimlerinin geleceğini tartışma hakkı bulunmadığını kaydetti.

Bir muhalefet temsilcisi Muallim’e verdiği yanıtta, Suriye hükümetini görüşmeleri daha başlamadan bitirmeye çalışmakla suçladı.

Muhalefet de görüşmelere katılacağını bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da ateşkesin çatışmaları önemli ölçüde azalttığını vurguladı, ancak saldırılarını sürdürmesine karşı Esat rejimini uyardı.

BM yetkilileriyse, ateşkesin hem örgüte hem de diğer kurumlara, çatışma bölgelerinde mahsur kalan 115 bin Suriyeli sivile gıda, ilaç ve yardım malzemesi dağıtma fırsatı sağladığını açıkladı. BM geçen yıl yardım kuruluşlarının bu bölgelere erişemediğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG