Erişilebilirlik

ABD’den Rusya’ya Suriye İçin İşbirliği Çağrısı


Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Nice saldırısının, terörle mücadelede uluslararası çabanın hız kazanması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

ABD- Rusya ilişkilerinde NATO’nun güneydoğu sınırındaki yapılanmasına Moskova’nın itirazı ve Ukrayna’daki durum gibi pek çok anlaşmazlık olmasına rağmen, iki bakan Suriye’deki krizin çözümü ve terörle mücadele çabalarını arttırmak için biraraya geldi.

Perşembe gecesi Nice kentinde sivilleri hedef alan terör saldırısı sonrası yapılan ikili Moskova görüşmesinde ABD Dışişleri Bakanı, terörle mücadele konusunda Rusya ve ABD’nin önemli konumdaki iki ülke olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Dünyanın dört bir yanında insanlar bize bakıyor ve bizden hissedebilecekleri hızlı adımlar atmamızı ve bu terör belasının, ölümle yaşama karşı tüm değerleri yok sayan, ahlaksız yaklaşımıyla mücadele için mümkün olan her şeyi yapmamızı bekliyor’’ dedi.

Daha sonra Lavrov’a dönen Kerry, “Sen, ben ve ekiplerimiz bu konuda birşeyler yapmak için kıskanılacak konumda” dedi.

Kerry, Perşembe günü geç saatlerde Rusya lideri Putin’le Suriye’nin geleceği için iki ülke arasında yapılabilecek işbirliğini görüştü. Kerry, görüşmenin ‘ciddi ve samimi’ geçtiğini vurgularken, Kremlin Suriye’de doğrudan askeri işbirliği konusunun ele alınmadığını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, terörle mücadelede iki ülkenin işbirliğinin görüşülmediğini ancak karşılıklı bilgi alışverişinin devam ettiğini söyledi.

Washington Post gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve Amerikan hükümetine ait belgelere dayandırılan bir haberde, ABD’nin Suriye’deki radikal İslamcılara karşı yürütülen mücadelede Rusya ile işbirliğini artırmak istediği ve bununla ilgili Rusya’ya önemli bir teklif götürdüğü belirtilmişti.

Moskova’daki görüşme öncesi bu iddiaları yanıtlamayı reddeden Kerry, Lavrov’la bu konuları konuşmak için yeterince vakti olacağını söyledi.

Terörle mücadelede işbirliği

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, ABD’nin IŞİD ve El Nusra Cephesi’ne karşı hava saldırıları düzenlenmesi için ortak bir operasyon merkezi oluşturulmasını önerdiği yazıyordu.

Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya ile ABD’nin Suriye’de ortak operasyon düzenlemediğini ve böyle bir anlaşmaya varılıp-varılmayacağı konusunun da belirsiz olduğunu vurguladı.

Washington yönetimi Moskova’yı Esat’ı sivillere ve ılımlı muhalifleri bombalamaya son verip görevi bırakması için baskı yapması çağrısında bulunuyordu. Suriye’deki iç savaşta bugüne dek en az yarım milyon kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Rusya ve ABD’nin Suriye’deki başlıklarda anlaşması, bölgedeki durumun seyrini önemli ölçüde değiştirebilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG