Erişilebilirlik

ABD'den Katar'daki Taleban Temsilciliğine Övgü


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Taleban’ın Katar’da temsilcilik açmasının Afganistan’daki uzlaşma süreci açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. Ancak Kerry, barış görüşmeleri başlamazsa bu temsilciliğin kapanabileceği uyarısında bulundu.

Kerry, görüşmelerle ilgili olarak “Önümüzdeki yol zorlu geçecek, ama o da yol olursa” diye konuştu.

Kerry bu açıklamasını, Suriye’nin Dostları toplantısına katıldığı Doha’da yaptı.

Doha aynı zamanda üst düzey Amerikalı yetkililerin Taleban’la yapacağı doğrudan görüşmelere de ev sahipliği yapacak. İlk görüşmelerin Perşembe günü yapılması bekleniyordu, ancak Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin destek vermeyeceğini açıklamasının ardından görüşmeler iptal edildi.

Karzai’nin, Taleban’ın Katar’da açtığı temsilciğe, ayrı bir devlet kimliği (Afganistan İslam Emirliği) vermesinden rahatsız olduğu tahmin ediliyor. Afganistan İslam Emirliği adı, 2001 yılından önce bu ülkeyi idare eden Taleban rejimi tarafından kullanılıyordu, ancak Afganistan’ı bu adla hiçbir ülke resmen tanımadı.

Taleban sonradan temsilciliğin adını ‘Afgan Talebanı Siyasi Bürosu’ olarak değiştirdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı, bu değişikliği ‘olumlu bir adım’ olarak niteledi.

Amerikalı yetkililerle Taleban arasındaki görüşmelerin ne zaman yapılacağı, ya da yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ayrıca Kerry’nin de Katar’da bulunduğu süre içinde Taleban temsilcileriyle görüşmeyeceği açıklandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG