Erişilebilirlik

ABD’den İsrail Suçlamasına Tepki


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un Atina ziyareti sırasında ortaya attığı iddiaya katılmadıklarını söyledi. Mark Toner, “Bu iddialara katılmıyoruz. Bununla ilgili bir belirti görmedik” dedi. Toner, Yaalon’un iddialarının ekonomik açıdan bir mantığa dayanmadığını, ellerinde petrol kaçakçılığına ilişkin bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Moşe Yaalon, Atina’ya yaptığı ziyaret sırasında, Türkiye’yi, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’i finanse etmekle suçladı. Yaalon, Türkiye’nin bunu uzun zamandır ve kaçak petrol alımı yoluyla hayat geçirdiğini ileri sürdü. Yaalon, “IŞİD, uzun süre Türk parasının zevkini sürdü” dedi. İsrail Savunma Bakanı Yaalon, “Türkiye, terör örgütü Hamas’ın liderlerini misafir ediyor” diye de bir eleştiride bulundu.

ABD Büyükelçisi Bass

Mark Toner’in Washington’da yaptığı açıklamanın yanısıra, Ankara’daki ABD Büyükelçisi de “twitter” üzerinden verdiği mesajda İsrail’in iddialarını yalanladı. Ankara Büyükelçisi John Bass, Türk Hükümeti’nin IŞİD ile petrol kaçakçılığı ortaklığı yaptığına ilişkin iddiaları reddettiklerini kaydetti. John Bass, tam da aksine, Türkiye ve diğer uluslararası koalisyon ülkelerinin çabaları sonucu IŞİD petrol kaçakçılığının zaman içinde azaldığını belirtti. Büyükelçi Bass, Türkiye’nin IŞİD’e karşı attığı adımları sürdürdüğünü de kaydetti.

Ancak, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, daha önce, bir miktar IŞİD petrolünün Türkiye’ye kaçak girme yolu bulabildiğini belirtmişlerdi. Türk yetkililer de, bunun ihtimal dışı olmadığını ve sınır denetiminin “ne kadar zor bir iş olduğunu” en çok ABD’nin bildiğini ifade etmişlerdi.

Moşe Yaalon’un, bu iddiaları, Ankara ile normalleşmenin gündemde olduğu bir dönemde ve Yunan Savunma Bakanı Panayotis Kammenos ile birlikte ortak basın toplantısı yaparken dile getirmesi, dikkat çekici bulundu. AK Parti’nin Türkiye’de ilk kez iktidara geldiği 2002’den bu yana giderek bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri, İsrail’in Mavi Marmara baskını ile dibe vurmuştu. İsrail, 31 Mayıs 2010’da, uluslararası sularda ve Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine baskın düzenlemişti. İsrail operasyonu sonucu dokuz Türk vatandaşı ölmüştü. Ancak son dönemde, tarafların uzlaştığı ve ikili ilişkilerin tekrar rayına tekrar oturacağı konuşuluyordu. Hürriyet gazetesi, 3 Ocak’ta, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bizim de İsrail’e ihtiyacımız olduğunu kabul etmemiz lazım” dediğini haber vermişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG