Erişilebilirlik

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Stratejisi


Lisa Monaco
Lisa Monaco

Başkan Obama’nın iç güvenlik ve terörle mücadeleden sorumlu danışmanı Lisa Monaco, Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde ABD’nin terör örgütü IŞİD’e karşı yürüttüğü 5 ana başlıktan oluşan stratejisini anlattı.

Lisa Monaco, stratejinin birinci önceliğinin ABD önderliğindeki koalisyona katılan her ülke gibi ABD’nin de kendi güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Stratejinin ikinci önceliği ise, ABD’nin istihbarat paylaşımı gibi önemli konularda müttefikleriyle ortak hareket etmesi. Üçüncü bölüm de IŞİD’e karşı özellikle hava operasyonlarının devam etmesinden oluşuyor. Dördüncü öncelik, IŞİD’in, militanlarına sağladığı maddi desteği kesmak. Monaco, stratejinin son önceliğinin de IŞİD’in büyümesini ve şiddet içeren aşırılığının yayılmasını önleyecek yaratıcı adımlar atmak olduğunu söyledi.

Amerika ve diğer ülkelerin kendilerini IŞİD teröründen korumaları, IŞİD’i ve yaydığı aşırılığı Ortadoğu’da yok etmekten geçiyor. Monaco’ya göre, Amerika’nın bunu tek başına yapması imkansız. Bu nedenle ABD, 66 üyeden oluşan bir koalisyona öncülük ediyor. Irak ve Suriye’de hayati önem taşıyan istihbarat paylaşımı yaptıklarını ve IŞİD’e karşı savaşan müttefiklerinin eğitilmesi ve donanımlarının sağlanması gibi görevler üstlendiklerini söyledi. Monaco, koalisyonun IŞİD’i sadece cephede yenmeye çalışmadığını, aynı zamanda IŞİD sonrası Suriye’ye yayılan vahşeti durduracak siyasi adımlar için de hazırlık yaptığını vurguladı. Monaco, koalisyon güçlerinin, Suriye’de geçici de olsa varılan ateşkes anlaşmasını IŞİD’i yok etmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Koalisyon güçleri, Suriye’de yaklaşık 11 bin hava saldırısı düzenledi. IŞİD, Irak’ta yaklaşık yüzde 40 ve Suriye’de yüzde 20 civarında toprak kaybetti. Monaco, yeryüzündeki en güçlü askeri ağırlığını hisseden IŞİD üyelerinin, hergün operasyonlarda yakalanma veya öldürülme korkusu yaşadıklarını söyledi. Monaco koalisyonun ayrıca, aralarında IŞİD’in ikinci lideri, maliye şefi ve Jihatçı John olarak da bilinen Muhammad Emuazi’nin de olduğu IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmeyi başardığını belirtti.

Obama yönetimi yetkilisi Lisa Monaco, IŞİD’e katılmak isteyen kişilerin Suriye ve Irak’a giriş çıkışlarını engellemenin önemini vurguladı. Monaco şöyle konuştu: “IŞİD terörünü finanse eden para akışını da kesmeye çalışıyoruz. Petrol tesislerine hava saldırıları düzenliyor ve ellerindeki topraklarda yaşayan yerel halktan haraç almalarını engelliyoruz.” IŞİD’in elindeki bölgelerde enflasyonun çok yüksek olduğunu söyleyen Monaco, örgüt üyelerinin bir yıl öncesine göre daha az miktar para alabildiklerini söyledi.

Monaco hedeflerinin, IŞİD’in diğer ülkelere yayılmasının önüne geçmek olduğunu vurguladı. Daha önce de Libya ve Mısır’da IŞİD hücreleri ve eğitim kamplarına hava saldırıları düzenlendi. Monaco, bu hava saldırılarında sivil halkı korumak için ellerinden geldiğini yaptıklarını bildirdi.

Ancak Monaco, IŞİD gibi fanatiklerin yaydığı çarpık dünya görüşünü, yalnızca hava saldırıları veya askeri yenemeyeceklerini bildiklerini söyledi. Lisa Monaco, “Soruna bakış biçimimiz giderek gelişiyor. Nefret dolu ideolojilere verilecek en iyi cevap daha iyi bir fikir yürütmek ve onların ideolojilerini çürütmekten geçiyor” dedi.

Monaco, şu bilgiyi verdi: “IŞİD üyeleri ve finans kaynaklarını hedef alırken, büyük önem verdiğimiz diğer bir konu da bu. Yani IŞİD’in yaydığı çarpık mesajları çürütmek. IŞİD hem toprak hem de dijital alanı istila etmeye çalışıyor. Örgüt, Facebook, Twitter, Youtube gibi bütün sosyal medyaya yayılmış durumda. Sadece twitterda IŞİD üyesi veya sempatizanı olan 90 bine yakın hesap olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin bazıları, 50 bin kişi tarafından takip ediliyor. Geçtiğimiz yıl IŞİD, 43 medya ofisi aracılığıyla propaganda amaçlı ve çok iyi hazırlanmış 7 bin video yayınladı. El Kaide ise sadce bir online dergi yayınlayabiliyordu. Bu iki rakam IŞİD’in ne kadar büyük bir tehlike olduğunu ortaya koyuyor. IŞİD, internet becerisi yüksek olan örgüt elemanları sayesinde dünyada birçok kişiyi zehirliyor. Biz de müttefiklerimizle, IŞİD’in gerçek yüzünü ortaya koymaya çalışıyoruz. Müslümanları koruduğunu savunan örgüt, çok sayıda Müslüman kadın, erkek ve çocuğu öldürmekten çekinmiyor. IŞİD’in internette olan varlığını azaltmak ve çarpık dünya görüşlerini yaymalarını engellemek için, lider teknoloji şirketleriyle daha fazla çalışmaya başladık.”

Bunu başarmak için de, “MADİSON VALLEY-WOOD” dediğimiz bir projeyi hayata sunduk diyen Monaco, iş dünyasını temsil eden Madison Avenue, teknoloji dünyasını temsil eden Silicon Valley ve sinema sektörünü temsil eden Hollywood’u bir araya getirerek birlikte çalışacaklarını söyledi. Hedeflerinin, internet üzerinde yürütülen aşırılıkla mücadelede özel sektör yaratıcılığından faydalanmak olduğunu kaydeden Monaco, bu şirketler sayesinde IŞİD’in internette yaymaya çalıştığı çarpık söylem karşısında güvenilir ve saygın seslerin yükselmesini sağlayacaklarını belirtti.

Monaco, “Projeye daha yeni başlasak da, bu işbirliğinden çok umutluyuz” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG