Erişilebilirlik

ABD’den El Şebap Sorumlusuna İHA Saldırısı


Somali’de El Şebap terör örgütünün üst düzey sorumlularını taşıdığı düşünülen bir araca insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiği bildiriliyor.

Somalili yetkililer ve El Şebap’a yakın kaynaklar, Amerika’nın Sesi Somali bölümüne yaptıkları açıklamada, bir Amerikan İHA’sının güneybatıda bulunan Bardhere kasabasının hemen dışında El Şebap’a ait bir araca saldırdığını söylediler.

Hedef alınan aracın El Şebap’ın “Emniyet” adı verilen güvenlik biriminin lideri Adnan Garaar’a ait olduğunu bildirdi. Garaar’ın, El Şebap’ın 2013 te Kenya’da bir alışveriş merkezine düzenlediği ve 60’tan fazla kişinin öldüğü saldırılarda rolünün olduğuna inanılıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan kaynaklar, aracın tamamıyla tahrip edildiğini bildirdi. Garaar’ın bu saldırıda aracın içinde olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmadı.

Militanlar Somalili politikacıyı öldürmeye çalıştı.

Bu arada Somalili bir politikacıyı hedef alan ve en az sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı El Şebap üstlendi.

El Şebap bu kez, Somali Parlamentosu’nun eski sözcüsü ve Güney Batı eyaletinin lideri Şerif Hasan Şeyh Aden’in Baidoa kentindeki evini hedef aldı.

Görgü tanıkları, Aden’in konutunun hemen yanında bomba yüklü bir aracı infilak ettiren militanların daha sonra konutu koruyan korumalarla çatışmaya girdiklerini söyledi.

Bölge emniyet müdürü Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, önce 12 olarak açıklanan ölü sayısının, sekiz olduğunu bildirdi. Ölenler arasında üç saldırgan da dahil olmak üzere, üç Somali ve Afrika Birleşik Gücü (AMISOM) bünyesinde görev yapan iki Etiyopya askeri bulunuyor.

Eski Parlamento sözcüsü Aden’in saldırıdan herhangi bir yara almadan kurtulduğu bildirildi.

Son saldırının, El Kaide’yle bağlantılı örgütün siyasetçileri hedef alan saldırılara çok benzediği söyleniyor. El Şebap 2014 ten bu yana altı parlamento üyesinin öldüğü saldırıları üstlendi. Bununla birlikte örgüt geçen yıl cumhurbaşkanı sarayına bomba yüklü iki araçla saldırmıştı.

AMISOM tarafından yapılan açıklamada, ortak askeri operasyonlarda El Şebap’ın püskürtüldüğünü, bundan dolayı zayıflayan örgütün bu tarz saldırılarla sesini duyurmaya çalıştığı bildirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG