Erişilebilirlik

ABD’den Çin’e Siber Saldırı Yaptırımı Gelebilir


Washington Post gazetesinin Pazar günü yayınladığı habere göre, ABD yönetimi, Çin’den yapılan siber saldırı sonucunda kar eden şirket ve kişilere yaptırım uygulamak için hazırlanıyor. Çin’den yapılan saldırılar sonucu ABD hükümeti ve şirketlerinden ticari sırların çalındığı bildirilmişti.

Gazete, ​Başkan Obama kabinesinden adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, nasıl bir yaptırım uygulanacağına henüz karar verilmediğini bildiriyor. Ancak kararın çok yakında çıkması bekleniyor.

ABD Adalet ve Dışişleri bakanlarıyla görüşen Başkan Obama, Hazine Bakanlığı’na siber saldırılarla ilgili görülen ve çalınan ticari sırlardan faydalanan kişi veya kurumların hesaplarını dondurma yetkisi veren kararnameyi imzaladı.

Başkan Obama ve kabinesi, Amerika’ya yapılan siber saldırılarla yakından ilgileniyor. Siber tehditleri analiz edecek yeni bir federal daire kurmayı düşünen Başkan Obama ayrıca, özel şirketlerden de yaşadıkları siber saldırıları devlet kurumlarıyla paylaşmalarını istedi.

Çin, Amerikan hükümeti ve şirketlerine yapılan siber saldırı suçlamalarının hedefinde. Geçtiğimiz Mayıs ayında beş Çinli subay, Amerikan şirketlerine karşı ekonomik casusluk yapma suçundan tutuklandı. Çin, yapılan bu suçlamaları reddetti.

Washington Post gazetesine konuşan yetkili, uygulanacak yaptırımların Amerika’nın siber saldırılarla ilgisi bulunanlara karşı vereceği cevabın farklı bir tarafını oluşturacağını söyledi. Yetkili ayrıca, siyasi ve ticaret politikalarının da değiştirilerek Amerika’nın Pekin hükümetine, bu tür davranışların Çin-Amerikan ilişkilerini zedeleyeceğini göstereceğini söyledi.

Habere göre başka bir yetkili de, yaptırım uygulamanın Çin’e, Amerika’nın ‘ticari casusluk yapmaya karşı savaş açtığı’ ve ‘özel şirketlerin ABD hükümeti desteğine sahip oldukları’ sinyalini vereceğini söyledi.

Yaptırımların, Eylül ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Başkan Obama'yla görüşeceği dönemde açıklanmasının mümkün olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG