Erişilebilirlik

ABD'deki Somalili Göçmenlere IŞİD Şoku


ABD'deki Somalili Göçmenlere IŞİD Şoku
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

ABD vatandaşı Douglas McAuthur McCain’in Suriye’de IŞİD için savaşırken ölmesi, Amerika’da göçmen gençlerin köktendinci örgütlere katılmasıyla ilgili kaygıları arttırdı. Minnesota’da yaşayan Somalili göçmenler, IŞİD için ölen ikinci Amerikalı’nın aralarından çıkmış olabileceği gerçeğiyle yüzleşiyor

Amerikan vatandaşı Douglas McAuthur McCain’in Suriye’de IŞİD için savaşırken ölmesi, Amerika’da göçmen erkeklerin köktendinci örgütlere katılmasıyla ilgili kaygıları arttırdı. Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerinden Minnesota’daki Somalili göçmenler, IŞİD için savaşırken ölen ikinci Amerikalı’nın kendi aralarından çıkmış olabileceği gerçeğiyle yüzleşiyor.

Goth Ali için sosyal medya videolarındaki kişinin on yıl önce tanıştığı Abdirahman Muhumed olduğuna inanmak çok zor: “Arkadaşlarımdan biri Abdirahman’ın Suriye’de savaştığını söyledi. Çok şaşırdım. Etiyopya’ya gittiğini sanıyordum. Haberi aldığımda şok oldum. Herkes şok oldu.”

Goth Ali, dokuz çocuk babası Abdirahman Muhumed’in ailesini terkettiğini ve Facebook’ta eski arkadaşına ait olduğuna inandığı yazılara göre Muhumed’in Ortadoğu’da bu yıl ortaya çıktığını söylüyor.

Haziran ayında Muhumed’i konu olan bir haber yapan Minnesota Kamu Radyosu, Facebook mesajlarına dayanarak Muhumed’in IŞİD için savaştığını doğruluyor.

Ali, arkadaşını tanımakta güçlük çekmiş: “Birlikte vakit geçirirdik, bazen top oynardık.”

Minnesota eyaletinden bir başka Somali asıllı Amerikalı Abdi Mohamud Nur’un da Suriye’de savaştığına inanılıyor. Kızkardeşi İfrah, Nur’un bu yılın başında gönderdiği bir mesajda cihada katılmayı planladığını yazdığını söylüyor.

Muhumed ve Nur, aile bağlarının bulunmadığı ülkeler olan Suriye ve Irak’taki savaşlara katılmak için Minnesota’dan ayrılan Somali asıllı erkeklerden sadece ikisi.

Federal Soruşturma Dairesi FBI, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde Somalili cihatçılarla ilgili bir soruşturma yürütüyor. FBI ajanı E.K.Wilson cihatçıları kaygıyla izlediklerini söylüyor: “Bu en çok öncelik verdiğimiz konulardan biri. Cihatçıların varlığı bizim için çok ciddi bir kaygı kaynağı.”

Wilson’a göre terör örgütlerinin bünyelerine yeni üye katmak için kullandığı araçların başında internet geliyor: “İnternette cihatçıların kendi kendilerini yetiştirmelerini sağlayacak çok sayıda malzeme var. Bu nedenle cihat hareketine geçiş süreci çok değişti.”

Ali ve diğer Somalililer de bu görüşe katılıyor: “Cihatçı yetiştirme süreci, Amerika ya da Minnesota eyaletiyle sınırlı değil. Artık cihatçılar YouTube’da yetişiyor.”

FBI, yabancı bir ülkede savaşa katılmanın yasadışı olduğu ve ölümle sonuçlanabileceği mesajını vurguluyor.

Wilson, “Bu bir macera, eğlence ya da yüce bir amaç değil. Arkadaşlarınızla çıkıp cihat yaptıktan sonra sıkılınca evinize dönemezsiniz,” diyor.

Amerikalı yetkililer, Muhumed’in ölümünü resmen doğrulamasa da yerel bir televizyon kanalı, ailesine Muhumed’in Suriye’de öldüğü haberinin iletildiğini bildiriyor.

Goth Ali ise kanıt bekliyor: “Elimizde yeterli kanıt yok. Amerika Dışişleri Bakanlığı, DNA testi ya da fotoğraf gibi kanıtlar olduğunu bildirmedi.”

Goth Ali, kanıtlar elde edilinceye kadar arkadaşının sağ olduğunu gösteren yeni bir video kaydı ya da mesaj beklemeye devam edeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG