Erişilebilirlik

ABD’den 50 Yıl Sonra Küba’ya İlk Ticari Uçuş Bugün


Küba, 50 yıldan fazla bir süre sonra, Amerika’dan yapılacak ilk ticari uçuşu bekliyor. Bu, ilişkilerde normalleşme çerçevesinde atılan son adımlardan biri.

Küba Sivil Havacılık Enstitüsü Başkanı Alfredo Cordero, Küba’nın bu hafta ülkeye gelecek uçakla birlikte, Amerikalı turistlere de hazır olduğunu belirtti. Önümüzdeki birkaç yıl için yapılan tahminler, Küba’ya günde 110 Amerikalı turistin gideceğini gösteriyor.

Cardero, “Uluslararası sivil havacılık standartlarının öngördüğü güvenlik standartları ve diğer gerekli koşullar için personelimizi hazırladık” diye konuştu.

Küba Ulaştırma Bakan Yardımcısı Eduardo Rodrigues de, Küba havaalanlarının son bir kaç yıldır artan turist sayısına hazırlık olarak sistemli olarak kapasitelerinin arttırıldığını belirtti.

Amerika’dan ilk ticari uçuş 31 Ağustos günü. Jet Blue Havayolları’na ait uçak Miami’nin hemen kuzeyindeki Fort Lauderdale kenti ile Küba’nın Santa Clara kenti arasında bundan sonra düzenli sefer yapacak.

American Havayolları, Frontier Havayolları, Silver Airways, Southwest Havayolları ve Sun Country Havayolları da Küba’ya uçuşa hazırlanan diğer havayolları.

Amerikan yasaları hala pek çok Amerikalı’nın Küba’ya ziyaretlerini yasaklıyor. Başkan Barack Obama, aile ziyaretleri, iş ve resmi ziyaretler, gazeteci ve eğitim amaçlı gezilere ise izin verdi.

Küba, Aralık 2014’te Amerika’nın ülke ile ilişkilerini normalleştirme kararı aldığından bu yana turist akını yaşıyor.

Amerika’da yaşayan 300 bine yakın Kübalı, artık ülkelerini ziyaret edebiliyor. Küba hükümeti, 2015’te 161 binin üstünde Amerikalı’nın adayı ziyaret ettiğini açıkladı. Haziran 2016 itibariyle, bu rakamın, 2015’in aynı dönemine kıyasla, iki kat arttığı belirtiliyor.

2015 yılında, iki ülke, diplomatik ilişkileri normalleşmek için Washington ve Havana’da büyükelçiliklerini açtı. Bazı Amerikalı şirketler Küba’da faaliyete başladı, yolcu gemileri Küba’ya sefer yaptı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG