Erişilebilirlik

ABD'de Yükselen Haciz Oranı Küresel Ekonomiyi de Etkiliyor


Amerikan emlak sektöründeki haciz sorunları ekonomik toparlanmaya engel oluşturuyor. Bu yıl 700 bin kişi daha, aldıkları konut kredilerini ödeyemedikleri için, evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Amerika’daki bu yüksek haciz oranı küresel ekonomiyi de olumsuz yönde etkiliyor.

Konut kredisini ödeyemeyen Deborah Harris, 17 yıldır oturduğu evini kaybetmek üzere.

Harris, Washington itfaiyesinde sağlık görevlisiydi: “Evimi kaybetmek üzereyim. Gidecek hiçbir yerim yok. Evli değilim, çocuklarım da yok. İtfaiyede 23 yıl çalıştım… İnsanların hayatlarını kurtardım. Ve şimdi emekli oldum ama yaşayacak yerim yok. Bu kabul edilmesi zor bir durum.”

Çok sayıda ödül kazanan Harris, kilolu bir hastayı taşırken sakatlanmış ve işini bırakmak zorunda kalmış.

Emekliliğini kazanmak için uzun süre mücadele vermiş. Geliri olmadığı aylarda emlak kredisi ödemelerini yapamamış.

2007 ‘de başlayan mali kriz, işsizliği arttırdığı gibi konutların değerini aşırı derecede düşürdü ve çok sayıda Amerikalının evine haciz geldi.

RealtyTrac şirketine göre, mali krizin doruk noktasında Amerika’da haciz sayısı ortalama yılda 200 binden, bir milyona fırladı.

Ekonominin göreceli olarak toparlanmasıyla haciz sayılarında düşüş var ancak bu yine de bu yıl 700 bin kişinin evini kaybetmesi bekleniyor.

Ulusal Emlakçılar Derneği baş ekonomisti Lawrence Yun, emlak sektöründe haciz oranlarının artmasının Amerikan ekonomisine zarar verdiğini; bunun da küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi: “Emlak sektörünün toparlanmasındaki en büyük engel haciz edilen evlerin sayısı… Tarihi olarak emlak sektörü her zaman ekonomik gelişmelerin öncüsü olmuştur. Emlak sektörü zarar görünce, durgunluk oluyor; emlak sektörü toparlanınca piyasalar toparlanıyor; durgunluk sona eriyor…”

Deborah Harris evine haciz gelmesini kabus olarak niteliyor: “İnançlı biri olmasam, üzüntüden felç olup ölürdüm. Çünkü bu benim için çok yıkıcı oldu. Buraya gelip beni evimden çıkarabileceklerini bilmek çok üzücü."

Harris, krizin başladıüı 2007’den bu yana Amerika’da evini kaybeden 4 milyon 300 bin kişiden sadece biri. Ancak Harris, avukatların yardımcıyla evini kurtarmak için mahkemede mücadele veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG