Erişilebilirlik

ABD’de Yeni Telefon Dinleme Skandalı


Amerikan hükümeti, milyonlarca kişinin telefon konuşmasının kayıtlarını topladığı yönündeki haberlerin ardından savunmaya geçti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey yetkili, bu uygulamanın Amerika’yı terör tehdidine karşı korumada hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Yetkili, telefon görüşmelerinin izlemeye alınması sayesinde, terörle mücadele yetkililerinin kayıtlı ve şüpheli teröristleri bulabildiğini, terör faaliyetlerine bulaşmış kişilerle temasa geçebildiğini belirtti.

İngiliz Guardian gazetesi, Nisan ayında Ulusal Güvenlik Dairesi’ne telefon kayıtlarını toplama yetkisi veren gizli bir mahkeme kararı çıkarıldığını bildirmişti. Mahkeme kararı, Amerikan Verizon telefon şirketinin bir yan kuruluşunun elindeki tüm ulusal ve uluslararası telefon arama kayıtlarını her gün yetkililere teslim etmesini öngörüyor. Ancak kararda, telefon görüşmelerinin içerikleri istenmiyor.

Verizon yetkilileri, haberle ilgili bir açıklama yapmadı.

Amerikan insan hakları ve kamu politikaları örgütleri, yasaların istihbarat kurumlarına halkı izleme yetkisi vermesine şiddetle karşı çıkıyor.

Amerikan basınına göre sözkonusu mahkeme kararı da Yurtseverlik Yasası adıyla bilinen tartışmalı yasanın 215’inci maddesine dayanıyor. Yurtseverlik Yasası, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından yürürlüğe girmiş, terör zanlılarını takibe alma konusunda polisin yetkilerini arttırmıştı. Başkan Barack Obama da 2009’a göreve başladıktan sonra bu yasanın bazı maddelerin geçerlilik sürelerini dört yıl daha uzatmıştı. Uzatılan maddeler arasında yetkililere, elektronik iletişimleri izleme, ticari kayıtları mahkeme emriyle inceleme ve tek başına saldırı düzenleme olasılığı kuvvetli yabancı ülke vatandaşlarını takibe alma yetkisi de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG