Erişilebilirlik

ABD’de Yabancı Öğrenci Sayısı Azalıyor mu?


Yeni yapılan bir ankete göre Amerika’daki her on üniversiteden dördü, yabancı öğrenci başvurularında düşüş olduğunu bildiriyor.

Amerika’daki 250 üniversiteyi kapsayan araştırma, Amerikan üniversitelerine en az Ortadoğu’dan başvuru yapıldığını ortaya koyuyor. Ortadoğu ülkelerinden Amerika’daki lisans programlarına yapılan başvurular, yüzde 39 oranında düştü. Aynı bölgeden lisansüstü programlara yapılan başvurularda da yüzde 31‘lik bir düşüş gözleniyor.

Yüksek Eğitim Enstitüsü’nün raporuna göre Amerika’da eğitim gören Ortadoğulu öğrencilerin büyük çoğunluğu Suudi Arabistan, İran ve Kuveyt’ten geliyor.

Rapor, Amerika’nın artık başka ülkelerden gelenlere eskisi gibi kucak açmadığı düşüncesinin, yabancı öğrencilerin ve ailelerinin en sık dile getirdiği kaygı olduğunu bildiriyor.

Amerika’da bir milyonu aşkın yabancı öğrenci, yüksek öğrenim görüyor. Bu öğrenciler, Amerikan ekonomisine 32,8 milyar dolarlık katkıda bulunuyor. Çin, 300 bin öğrenciyle Amerika’ya en çok öğrenci gönderen ülkeler listesinde birinci sırada. Çin’i 160 bin öğrenciyle Hindistan izliyor.

Başkan Donal Trump’ın ikinci seyahat yasağı kararnamesinde yer alan altı ülkeden biri olan İran ise 2015-2016 akademik yılında Amerika’ya 12 bin öğrenci gönderdi.

Amerika’ya eğitim amacıyla gelen öğrencilerin yüzde 47’si, Çin ve Hindistan’dan. Ancak bu ülkelerden gelen öğrenci sayısında da düşüş olduğu gözleniyor. Amerika’daki üniversitelerin yüzde 26’sı, Hindistan’dan gelen lisans öğrencisi sayısında azalma olduğunu bildiriyor. Okulların yüzde 25’i ise Çinli öğrenci sayısının düştüğünü kaydediyor.

Amerika, yabancı öğrencilerin en çok gitmek istedikleri ülkelerin başında yer alsa da İngiltere, Kanada, Fransa ve Avustralya da çok sayıda yabancı öğrenciye cazip geliyor.

Yabancı öğrenci anketi, geçtiğimiz ay Amerikan Üniversiteleri Başvuru ve Kabul Daireleri Birliği, Uluslararası Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Eğitimciler Birliği ve Uluslararası Üniversite Başvuru Danışmanlığı Birliği tarafından yaptırıldı.

Çalışmanın tam sonuçları, bu ayın sonuna doğru açıklanacak.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG