Erişilebilirlik

ABD'de Ücretli Doğum İzni Tartışması


ABD'de Ücretli Doğum İzni Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Amerika, vatandaşlarına ücretli doğum izni vermeyen tek gelişmiş ülke olarak dikkat çekiyor. Bu da çalışan anne ve babaların, yeni doğan bebeklerinin bakımı konusunda zorlanmasına yol açıyor. Ancak aralarında California, New Jersey ve Rhode Island’ın da bulunduğu birkaç eyalet, ücretli doğum iznini yasalaştırdı. Bu eyaletlere kısa süre içinde New York da katılırken, başkent Washington çalışanlara ücretli doğum izni verilmesini öngören bir yasa tasarısını tartışıyor. Siyasetçiler ve halk, Washington’un yasa tasarısını kabul ederek ülkedeki diğer eyaletlere örnek olmasını istiyor.

Rob ve Jessica Lott, Shulie’nin anne ve babası olmaktan çok mutlu.

Bütün anne babalar gibi, Rob ve Jessica da bebeklerinin doğumundan sonraki ilk ayları birlikte geçirmeyi hayal etmiş.

Ancak Amerika’da ücretli doğum izni yasası olmadığı için, çalışan anne babalar, doğum izni konusunda işverenleriyle anlaşmak veya yıllık izinlerini kullanmak zorunda kalıyor.

Jessica Lott, “Kızım doğduğunda, işverenim dört haftalık ücretli izin imkanı sundu. Ancak Rob’a ücretli doğum izin verilmedi” şeklinde konuşuyor.

Rob Lott ise, “Kızım doğduktan sonra iki hafta izin alacak kadar saat biriktirebildim. Tabii ki bu yeterli değil. Keşke yeni doğum yapmış olan eşimle dünyaya yeni gelmiş kızımla evde daha fazla zaman geçirebilseydim” diyor.

Lott’un bu dileği, ücretli doğum izni yasasını gündeme alan Washington’daki çalışanlar için gerçekleşebilir.

Lott, yasanın geçmesi için yürütülen kampanyada aktif rol alıyor.

Lott, yasanın sponsor ortağı Konsey Üyesi Charles Allen ile görüşmüş.

Charles Allen, “Ücretli Doğum İzni sağlayan bir işveren daha da güçlenir ve çalışanlar için daha çekici bir işyeri haline gelir” diyor.

Yasa, ücretli izin maliyetinin karşılanması için çalışanların maaşlarından yüzde 1 vergi kesintisi yapılmasını öngörüyor.

Ancak Amerika Ticaret Odası’ndan Marc Freedman’a göre, bu yeterli değil ve çalışanlara adil olmayan bir yük getirmesi mümkün.

Marc Freedman, “Mali gücü yeten işverenler zaten ücretli izin sağlıyor. Sağlayamayanların güçleri yetmiyor demektir” şeklinde konuşuyor.

Demokrat Kongre üyesi Loretta Sanchez, ücretli doğum izni veren birkaç eyaletten biri olan California’yı temsil ediyor.

Sanchez, “Küçük ölçekli firmalar, bazen maaşları bile ödemekte zorlanıyor. Eğer bu küçük firmaların, çalışanlarına doğum izni imkanı vermesine rağmen ayakta kalmasına yardımcı olabilirsek bu harika olur” diyor.

Marc Freedman, “Şu anda ortada ideal bir plan yok. Bence bu yasa tasarısının yeniden şekillendirilmesi ve ücretli iznin bir zorunluluk değil teşvik olması gerekiyor. İşverenlerin bazı imkanları karşılayan bir izin sistemi oluşturmasına yol gösterirken işverenlere esneklik payı da bırakacak bir yasa tasarısı olmalı” şeklinde konuşuyor.

Amerikalı anne babalara ücretli doğum izni verilmesi gerektiğini savunanlar yasa tasarısının geçmesi için çalışmaya kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG