Erişilebilirlik

ABD'de Sivrisinek Salgını


ABD'de Sivrisinek Salgını
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
Linki indirmek için

Kış mevsiminin ılıman geçmesi ve ilkbaharın yağmurlu olması nedeniyle bu yıl Amerika’nın 48 eyaletinde Batı Nil hastalığına rastlandı. Sağlık uzmanlarına göre ölümcül olabilen Batı Nil hastalığına karşı alınacak en etkili önlem, virüsü taşıyan sivrisinekleri ortadan kaldırmak. Böcek ilaçlama şirketleri için ise bu iyi bir haber

Virginia’da oturan Stephanie Sample, dört yıl önce evinin ve oturduğu mahallenin sivrisinek istilasına uğradığını söylüyor.

“Sivrisinekler arabaya binerken daha kapıları kapatmadan içeriye üşüşür ve araba kullanırken ısırırlardı.”

Sample bunun üzerine ilaçlama şirketi Mosquito Squad’ı aramış. Şirketin sahibi Damien Sanchez kullandıkları kimyasalların sivrisinekleri sadece öldürmekle kalmadığını, uzun süre etkili olduğunu söylüyor.

“Sivrisinekler gölgelik alanları, ağaç yapraklarının iç kısımlarını sever. Biz bu yerleri de ilaçladığımız için saklanmak isteyen sivrisinekler ilaçla temas edip ölüyor.”

Sanchez beş yıl önce şirketini kurmasından bu yana işlerinin özellikle bu yıl içinde arttığını söylüyor.

“Batı Nil virüsü salgınının patlak vermesiyle halkın sivrisineklerin hastalık taşıdıklarına dair bilinci arttı. Bizim de işlerimiz açıldı. Satışlarımız on kat arttı.”

Bu durum Virginia Sağlık Müdürlüğü’nden sivrisinek uzmanı Jorge Arias’ı şaşırtmıyor.

“Amerika’da 3 bin 100 Batı Nil hastalığı vakası tespit edildi. Virüs şimdiye kadar Amerika’da 130 can aldı.”

Batı Nil virüsü bulaşan çoğu kişi hiçbir belirti göstermeden iyileşiyor. Yüzde 20’lik kesimde ise baş ağrısı, kas ağrısı ve ateş oluşuyor.

“Bu yüzde 20’lik kesimin içindeki bazı hastalarda ansefalit ya da menenjit oluşur. Bunlar son derece ciddi hastalıklardır. Beyninde bu gibi iltihaplanmalar oluşan hastalar komaya girebilir. Hatta bir kısmı ölebilir.”

Böcek bilimci Jorge Arias geçen yıl Batı Nil virüsü kapmış. 6 gün komada kalan Arias komadan çıkınca ne oturabildiğini ne de yürüyebildiğini fark etmiş.

“Altı ay tedavi gördüm. Tekrar yürüyebilmem ise dört ayımı aldı. Artık yürüyebiliyorum.”

Arias, kamuoyunu Batı Nil virüsü hakkında bilinçlendirmenin önemli olduğunu söylüyor. Sağlık Müdürlüğü Batı Nil virüsünden korunmanın yollarını anlatan broşürler dağıtıyor.

“Sinek kovucu sürün. Uzun kollu, açık renkli, bedeninizi sarmayan kıyafetler giyin. Sivrisinekler koyu renkleri sever. Evinizin etrafında su birikintileri olmamasına dikkat edin.”
Sivrisinekler durgun suda ürüyor. Bu, sivrisinek ilaçlama sektörünün, Amerika’da Batı Nil virüsü tehdidi sürdükçe, canlı kalacağının da bir işareti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG