Erişilebilirlik

ABD’de Silahlı Şiddet Olaylarında Artış


ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, silah sahibi olma ve taşıma politikalarında değişiklik olmadığı sürece kitlesel silahlı şiddet olaylarının süreceğini söyledi.

Kızgınlığı ve yılgınlığı yüzünden okunan Obama, olayla ilgili sert bir tavır takındı. Başkan konuşmasında Amerikalı siyasetçilerin, ülkedeki silahlı şiddeti azaltacak ve bu tür kitlesel saldırıları engelleyecek silah kontrolu yasaları çıkarmamasını eleştirdi.

Başkan Obama’nın 2009 yılında göreve başlamasından sonra yaşanan 15 silahlı kitlesel saldırı sonrasında konuyla ilgili tavrını yeniden ortaya koydu. Bu saldırılardan biri Connecticut eyaletinin Newport kentindeki Sandy Hook İlkokulu’nda yapılmış, olayda 20 öğrenci ve 6 öğretmen yaşamını yitirmişti.

Obama, son saldırı ve benzer olayların Amerikalılar’ın hayatında rutin hale geldiğini ve Kongre üyelerini harekete geçmeye çağırdı. Obama, Kongre harekete geçmezse, seçmenlerin temsilcilerine ulaşarak onlara baskı yapması gerektiğini söyledi.

Kitlesel saldırılar, 4 ya da daha fazla kişiyi içeren olaylar olarak nitelendiriliyor. Amerika’da bu yıl 300’e yakın saldırı yaşandı.

Obama, konuşmasında Amerikan halkına, siyasetçileri bu yasaları değiştirmeye nasıl iteceklerini sormak istediğini söyledi ve bu değişimin ancak siyasal değişimlerle gerçekleşebileceğini belirtti. Obama, görevin seçmene düştüğünü ve seçmenlerin Demokrat ya da Cumhuriyetçiler’e oy verirken, masum insanların ölmeyi sürdürmesine izin verip vermemeyi de göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Ulusal Ateşli Silahlar Birliği (NRA) vatandaşların silahlanma hakkını savunan bir lobi örgütü ve ülkede silahsızlanmanın kitlesel saldırıları ya da silahlı ölümleri azaltmayacağını savunuyor. 2012’de Sandy Hook İlkokulu’na yapılan saldırıdan sonra konuşan NRA Başkanı Wayne LaPierre, silahlı kötü bir adamı yalnızca silahlı iyi bir adamın durdurabileceğini söylemişti. Yalnızca 2015 yılında 45 okulda silahlı saldırı yaşandı. Bu olayları gözlemleyen Shooting Tracker sitesi, ülkedeki silahlı ölümlerle ilgili veri topluyor. Site, 2013 yılında ülkede her gün 1 kitlesel silahlı saldırı yapıldığını bildiriyor.

Uzmanlar ve siyasetçilere göre, NRA Washington’daki en etkili 3 lobiden biri. Kurum, tarihi boyunca yasamayı etkiledi ve kendine yakın gördüğü politikacıları desteklerken karşıt gördüğü siyasetçilere karşı eyleme geçti.

Amerika’da silahlı şiddetle istatistikler karanlık bir tablo ortaya koyuyor. Yalnızca bu yıl 10 bin kişi silahlı olaylarda yaşamını yitirdi. Olayların çoğu kitlesel saldırılar değil. Genelde bu ölümler medyaya yansımayan ve 1-2 kişi arasında yaşanan olaylardan kaynaklanıyor. Amerika Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışmaya göre 2001-2011 arasında yılda ortalama 11 binden fazla kişi silahlı olaylarda yaşamını yitirdi.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Amerika’da 2004-2013 arasında silahlı şiddet nedeniyle ölenlerin sayısını 316 bin olarak açıkladı. Bu rakam içinde cinayet, kazalar ve intihar da bulunuyor. Hükümet bu süre içinde terörizm nedeniyle ölenlerin sayısının 36 olduğuna dikkati çekiyor.

Bu yılın ilk yarısında birkaç Amerikan şehrinde silahla işlenen cinayet oranlarında yüzde 10’dan fazla artış yaşandı. Ülkenin 3’üncü büyük kenti Chicago’da geçen ay 15 saat içinde 14 kişi vuruldu. Toplum liderleri bu yoğunlukta yaşanan silahlı şiddeti ülke içi terörizm olarak nitelendiriyor.

Silah kontroluna karşı çıkanlara karşı kararlı konuşan Obama, görev süresinin sonuna dek, silah alımından önce daha geniş sabıka araştırması gibi uygulamalar için mücadele etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Bu tür her olaydan sonra yapılacak şeyler olduğunu, ancak yasaları değiştirmek gerektiğini tekrarlayacağını söyleyen ABD Başkanı, bunu tek başına yapamayacağını da ekledi. Bu konuda bir şey yapılabilmesi için Kongre’nin ve eyalet meclislerinin desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Obama, umudunun, görev süresinin sonuna kadar yine ailelere başsağlığı dilemek zorunda kalmamak olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG