Erişilebilirlik

ABD'de Pozitif Ayrımcılık Tartışması


ABD'de Pozitif Ayrımcılık Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Amerikan Anayasa Mahkemesi, pozitif ayrımcılık konusunda kamouyu kadar bölünmüş durumda. Kimileri, üniversiteye kabul sürecinde ırksal azınlıklara ayrıcalık tanınmasını, herkese eşit fırsat tanınması açısından olumlu buluyor. Ancak uygulamanın haksız olduğunu düşünenlerin sayısı da oldukça fazla.

Pozitif ayrımcılığı destekleyenler ve uygulamaya karşı çıkanlar kısa süre önce Anayasa Mahkemesi önünde toplandı.

Mahkeme, Texas Üniversitesi’nin azınlık gruplarından öğrencilere yer açmak için kendisini reddettiğini iddia eden öğrenci Abigail Fisher tarafından açılan davayı görüştü.

Abigail Fisher, “Birçok Amerikalı gibi ben de öğrencilerin ait oldukları ırka göre muamele görmesini sakıncalı buluyorum” diyor.

Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında üniversitelerin öğrenci kabul sürecinde ırk etkenini de gözönünde bulundurmasının önünü açmış, çeşitliliği arttırmanın üniversitelerin görevi olduğuna karar vermişti. Kimilerine göre siyahlar bu karardan haksız yere yararlanıyor.

Lee Cheng, “Çocuklarımıza karşı çok büyük haksızlık yapılıyor. Uzakdoğulular ve Çinliler’in en çok önem verdikleri konu, çocukları için iyi eğitim imkanları sağlamak. Eğitim, daha iyi imkanlara uzanan yoldur ve bu yol, ayrımcı yasalar nedeniyle tıkanıyor” şeklinde konuşuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin liberal üyeleri pozitif ayrımcılık uygulamasını savunurken muhafazakar üyeler üniversite kampuslarında çeşitlilik sağlamanın uzun vadeli sonuçlarını sorguladı. Yargıç Antonin Scalia, akademik başarı seviyesi düşük siyah öğrencilerin daha kolay okullara başvurmasını önerdi.

Al Sharpton, “Yargıç Scalia’nın siyah öğrencilerin akademik açıdan belki de Texas Üniversitesi kadar zor olmayan okullarda daha başarılı olacakları öngörüsünü duyunca Anayasa Mahkemesi’nde miyim, Donald Trump’ın kampanyasında mıyım şaşırdım” şeklinde konuşuyor.

Pozitif ayrımcılığı savunanlara göre üniversitelerin ırk ayrımı yapmaya devam etmesi, azınlıkların desteğe ihtiyacı olduğunun bir kanıtı.

Steve Jackson, “Missouri Üniversitesi’nde ve diğer yüksek eğitim kurumlarında sorun çıkmasının nedeni, kampuslarda çeşitliliğe yeterince önem verilmemesi. Anayasa Mahkemesi Texas Üniversitesi lehinde karar almazsa pozitif ayrımcılığa büyük bir darbe indirmiş olacak” diyor.

Mahkemenin kararını önümüzdeki yıl vermesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG