Erişilebilirlik

ABD'de Polise Tepkiler Devam Ediyor


ABD'de Polise Tepkiler Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

New York ve Missouri'de iki siyahın ölümüne yol açan beyaz polis memurlarının suçsuz bulunmaları üzerine yapılan protesto gösterileri büyüyor. Polis, ırkçılık konusunda yıllardır görülen en büyük ve geniş kapsamlı protesto gösterilerine zor kullanarak yanıt veriyor

New York ve Missouri eyaletlerinde iki siyahın ölümüne yol açan beyaz polis memurlarının suçlu bulunmamaları üzerine yapılan protesto gösterileri büyüyor. Polis, Amerika’da ırkçılık ve adaletsizlik konusunda yıllardır görülen en büyük ve geniş kapsamlı protesto gösterilerine zor kullanarak yanıt veriyor. Amerika’daki polis teşkilatlarıysa mercek altında.

California eyaletinin San Francisco yakınlarındaki Berkeley kentinde protestolara şiddet karıştı. Polis saatler süren gösterilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. New York, Washington, Chicago gibi büyük kentlerde daha barışçı gösteriler yapıldı.

Bill De Blasio: ”Bu olayın altında yatan ve tarihten gelen ırk dinamiklerini tartışmak zorundayız.”

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’ya göre, ırk ilişkilerini tartışmak şart:

”Amerika’da ırkçılığın tarihçesiyle ilgili doğru dürüst bir tartışma yapmamız gerekiyor. Ailelere, çocukları polisle karşılaştığında hayatlarının tehlikeye gireceğini düşündüren dinamikleri açıkça konuşmalıyız. Polisin asıl görevi bu insanları korumaktır.”

Bill de Blasio, Amerika’nın en büyük polis teşkilatlarından biri olan New York Polis Teşkilatı’nın azınlıklarla ilişkiler konusunda yeniden eğitimden geçirileceğini açıkladı. Eric Garner, New York’ta Temmuz ayında karaborsada sigara satarken polis tarafından yakalanmış ve boğazından kavrandıktan sonra nefessiz kalarak yaşamını yitirmişti.

Eşi siyah olan De Blasio, melez oğluna, polisle karşı karşıya gelmesi durumunda ne yapması gerektiğini anlattıklarını söylüyor:

”Oğluma ani hareket etmemesini, cep telefonuna uzanmaya kalkışmamasını söyledik, bu hareketlerin ne yazık ki siyah erkekler tarafından yapıldığı zaman yanlış anlaşıldığını anlattık.”

Bu sözler, kamu güvenliği için hayatını tehlikeye atan polisleri savunmak yerine De Blasio’nun günah keçisi aradığı şeklinde algılandı. New York Polis Sendikası Başkanı Patrick Lynch, Blasio’yu eleştirdi:

”Tutuklanırken polise karşı koyamazsınız. Polise direnmek trajediyle biter.”

New York ve Missouri’de siyahların ölümüne yol açan beyaz polislerin jüri tarafından suçlu bulunmaması bütün dünyanın dikkatini çekti. Ancak New York Üniversitesi hukuk profesörü James Jacobs’a göre bu durum yeni değil:

”Toplumda, polisin her yaptığının meşru olduğu yolunda bir algı hakim. Herkes polisliğin çok zor bir iş olduğunu düşünüyor.”

Başkan Obama’ya göre, polis teşkilatına olan kamu güveninin ve rengi ne olursa olsun bütün Amerikalılar’ın yasalar karşısında eşit olduklarına dair inancın yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG